Nagyon rákaptak a buszközlekedésre Szlovákiában

Nagyon rákaptak a buszközlekedésre Szlovákiában

Csaknem harmadával emelkedett északi szomszédunknál a buszos utazást választók aránya az év első hónapjaiban.

Az idei év első két hónapjában 31 százalékkal többen utaztak az Arriva autóbuszain 2022 azonos időszakához viszonyítva, ez is igazolja, hogy egyre többen választják a tömegközlekedést – ismertette az Arriva busztársaság szóvivője, Peter Stach.

2023 januárjában és februárjában összesen 8,9 millióan utaztak az Arriva városi és helyközi járatain, amit 2,1 millióval több utast jelent a tavalyi év első két hónapjához viszonyítva. A 2022-es évben összesen 51 millió utasa volt az Arrivának, 2021-hez viszonyítva ez 30 százalékos éves növekedést jelentett – emelte ki a TASR szlovák hírügynökség.

Stach felhívta a figyelmet arra is, hogy a friss adatok alapján is egyértelműen folytatódik a trend, és egyre többen választják a tömegközlekedést, mint mondta, ez jó hír az utasszállítással foglalkozó társaságok számára, és környezetvédelmi szempontból is kedvező.

Egyúttal biztató a szállítási szolgáltatásokat megrendelő önkormányzatok számára is, mert a számok azt igazolják, hogy megtérülnek a tömegközlekedésre fordított költségvetési kiadásaik, kevesebb az autó az utakon, biztonságosabb a közlekedés, tisztább a levegő és javul az életminőség – nyilatkozta a vállalat szóvivője.

Az é velső két hónapjában a legnagyobb növekedés a tőketerebesi (Trebišov) városi tömegközlekedésben (104 százalék) volt, majd Érsekújvár (Nové Zámky) (48 százalék), Szenice (Senica) (41 százalék), Komárom (Komárno) (37 százalék), Aranyosmarót (Zlaté Moravce) és Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) (mindkettő 36 százalék), valamint Nagyszombat (Trnava) (35 százalék) következett.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.