Sokan akarnak üzlethelyiséget bérelni Bécsben

Sokan akarnak üzlethelyiséget bérelni Bécsben

Több mint 60 százalékkal emelkedett az üres üzlethelyiségek iránti kereslet Ausztria fővárosában. Sok helyen a kereslet már nagyobb, mint a kínálat.

A Bécsi Gazdasági Kamara adatai alapján tavaly az egy évvel korábbi adatokkal összevetve több mint 60 százalékkal emelkedett az üres üzlethelyiségek iránti kereslet. A legtöbben a belső kerületekben kerestek új helyet vállalkozásuknak, a legnépszerűbbek továbbra is Mariahilf és Neubau voltak, valamint a külső kerületek közül Rudolfsheim-Fünfhaus, ahol a Westbahnhof is található.

Ezzel szemben a 3. kerületben (Landstraße) a legnehezebb bérlőt találni, ahol nagyon sok a kiadó üzlethelyiség, viszont nagyon gyenge a kereslet. A Bécsi Gazdasági Kamara adataiból az is kiderült, hogy tavaly leggyakrabban a Schwedenplatzon képzelték el új üzletüket a vállalkozó kedvű bécsiek.

A korábbi évek trendjét folytatva tavaly is tovább zsugorodott a keresett üzelthelyiségek alapterülete: míg 2021-ben a 40 és 140 négyzetméter közötti üzlethelyiségek voltak a népszerűek, addig 2022-ben már a 33 és 89 négyzetméter közöttiek.

2017-ben még átlagosan 267 négyzetméteresek voltak a bérbeadásra kínált üzlethelyiségek. Ennek oka – a magas energiaárak mellett –, hogy egyre több kereskedő értékesíti egyszerre több csatornán a termékét, vagyis van üzlete és webshopja is.

Szintén az egyre kisebb üzletek irányába mutat, hogy néhány éve véget ért a városszéli bevásárlóközpontok növekedési korszaka. A város és a Gazdasági Kamara elkezdte ugyanis a városban található üzlethelyiségekre helyezni a hangsúlyt és úgy modernizálta, alakította át a helyi bevásárlónegyedeket, hogy azok újra a környék szerves részeivé váljanak. Az itt lévő boltok, üzletek fontos szerepet játszanak a helyi lakosság kiszolgálásában, változatos szolgáltat��sokat kínálnak és életet visznek a környékbe. Napjainkban már az sem ritkaság, hogy PPP-projektek keretében magánbefektetők is beszállnak a közterületek fejlesztésébe.

A Bécsi Gazdasági Kamara 1999 óta támogatja ingyenes tanácsadással és forgalmi adatokkal az üzlethelyiséget keresőket. A „Freie Lokale” (Szabad üzlet) szolgáltatás keretében tavaly 2500 vállalkozót segítettek az üzlethelyiség-keresésben.

A mintegy négyszáz ingatlanközvetítővel kapcsolatban álló szakértőcsapat ellenőrzi a bérbeadásra kínált üzlethelyiségeket és csak ezt követően rakja fel az ugyanolyan nevet viselő honlapra. Sőt, esetenként még hasznosítási javaslatot is adnak az üzlethelyiségekhez. A tanácsadás keretében pedig a leendő bérlők olyan adatokhoz is ingyen hozzájuthatnak mint az üzlethelyiség előtti gyalogosforgalom, a vásárlóerő, az üzlet lehetséges vonzáskörzete vagy a környék lakossága és infrastruktúrája.

Tavaly elsősorban vendéglátáshoz és kereskedelemhez kapcsolatos tevékenységhez kerestek új úzlethelyiséget a bécsi vállalkozók, befektetők. 

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.