Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha forradalmi helyszínen akarunk lakni

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha forradalmi helyszínen akarunk lakni

Pilvax Kávéház, Budai Vár, Magyar Nemzeti Múzeum. Az 1848-as forradalom nevezetes helyszíneiben az is közös, hogy mindegyik közelében drágán lehet lakáshoz jutni napjainkban.

Immár a 175. évfordulóját ünnepeljük az 1848. március 15-i forradalomnak. A nemzeti ünnep történelmi eseményeinek nevezetes helyszínei jelenleg a legdrágább fővárosi utcáknak, tereknek számítanak – mutatta be ünnepi összeállításában az ingatlan.com portál.

A forradalomhoz köthetően az egyik legtöbbet emlegetett helyszín a Pilvax Kávéház. Az ennek helyet adó Pilvax közben 2023-ban több mint 1,8 millió forintos átlagos négyzetméterárral találkozhattak a lakásvásárlók.

Az ettől nem messze található Petőfi Sándor utcában már négyzetméterenként 1,6 millió forint feletti árszinten is kaphatunk ingatlant, a Városház utcában pedig ennél is olcsóbban, 1,2 millió forintért kínálják a lakások négyzetméterét. 1,25 millió forintos négyzetméterár a jellemző a mai Kossuth Lajos utcában, az onnan nyíló Semmelweis utcában kicsivel magasabb, 1,28 millió ez az összeg.

A március 15-i forradalom idején szintén fontos helyszín volt a Budai Vár is, ahol 2023-ban nem meglepő módon igencsak drágán juthatunk lakáshoz. Miközben a Dísz téren 1,77 millió forintnál tartanak az átlagos négyzetméterárak, az Úri utcához már 2,5 millió, a Szentháromság térhez pedig majdnem 2,8 millió forintra van szükség négyzetméterenként.

A Magyar Nemzeti Múzeum és környéke a forradalom óta az egyik központi helyszíne az ünnepségeknek. A közeli utcákban elég nagy a szórás az árak tekintetében. A Múzeum körúton átlagosan 1,4 millió forintos négyzetméterárral szembesülhetek az érdeklődők. A közvetlen közelben található Kecskeméti utcában pedig 1,2 millió forint alatt van a lakások átlagos négyzetméterára.

Ezzel szemben az utca egyik végén lévő Egyetem tér már más nagyságrend, a 2,3 millió forintot is meghaladja a lakások négyzetméterára. A Kecskeméti utca másik végén található Kálvin téren ugyanakkor csupán 990 ezer forint ez az érték.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.