Újabb vármegyében bővült a Volán gázüzemű buszflottája

Újabb vármegyében bővült a Volán gázüzemű buszflottája

Március végétől negyven darab gázüzemű autóbuszt állít forgalomba a busztársaság Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Nem csupán a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz változást Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású – sűrített földgázzal üzemelő – járművek is, amelyek március végétől szállítják majd az utasokat Szolnok vonzáskörzetében. A 40 darab gázüzemű autóbusz a vármegye mintegy 80 településéből 50-et érintve lát majd el személyszállítási feladatokat.

A gázüzemű járművek után a helyi közlekedésben hamarosan 10 környezetkímélő elektromos autóbusszal is megismerkedhetnek a szolnokiak.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében összesen hatvan új autóbusz érkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe. A mostani 40 darabos flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez.

A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke nagyjából 3,75 milliárd forintra tehető.

A jelentős járműállomány-fejlesztésnek köszönhetően a 235 darabból álló megyei autóbuszpark több mint 17 százaléka megújul, átlagéletkora 12 évről 9,3 évre csökken. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőállomás üzembe helyezése után március végétől fokozatosan kapcsolódnak be a vármegye helyközi közlekedésbe, elsősorban Szolnok vonzáskörzetében.

A Volánbusz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében évente 10,7 millió utast szállít a megye 116 helyközi autóbuszvonalán.

Éves szinten több mint 430 ezer járatot közlekedtet a vármegyében, autóbusz-vezetőinek száma: 390 fő. A MAN Lion’s City 12 típusú autóbuszok több mint 40 helyközi vonalon fognak szolgálatot teljesíteni, jellemzően Szolnok vonzáskörzetében. A vármegye közel 80 településéből 50-nél is több esetében látnak majd el személyszállítási feladatokat.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.