Tom Pidcock nyert a Strade Bianchén, Valter Attila ötödik lett

Tom Pidcock nyert a Strade Bianchén, Valter Attila ötödik lett

A 2022-es negyedik hely után ismét a legjobb ötbe került az első számú országúti kerékpárosunk a toszkánai egynapos kerékpárversenyen.

Valter Attila ötödik helyen ért célba a Strade Bianche országúti kerékpáros versenyen, melyen a brit Tom Pidcock diadalmaskodott. A Siena környéki utakon 11, összesen 63 kilométer hosszúságú fehér murvás szektort tartalmazó 184 kilométeres toszkánai versenyen két magyar volt a férfiak mezőnyben. Fetter Erik (EOLO-Kometa) egymást követő harmadik évben indult az egyik legnehezebb egynaposon, amelyen Valter Attilát (Jumbo-Visma) a tavalyi negyedik helye és kiváló évkezdete után az esélyesek közé sorolták.

Fetter hosszú ideig próbált felugrani a nap háromfős szökésére, de nem járt sikerrel, így befogta őt, majd később a szökevényeket is a mezőny. Később a Jumbo-Visma társkapitányaként indult Valter – aki az előtte történt bukás miatt egy alkalommal kénytelen volt a fűre gurulni – akciók sorát indította az élcsoportból. A bolyból 51 kilométerrel a cél előtt indult meg a hegyikerékpárban két éve olimpiai, cyclocrossban (terepkerékpár) tavaly világbajnok brit Pidcock, aki a hátralevő táv jelentős részét egyedül tette meg és végül húsz másodperc különbséggel diadalmaskodott.

A sienai főtérre vezető emelkedőn szétszakadt kissé az üldözőcsoport, a második helyet a francia Valentin Madouas, míg a harmadikat a 2018-as győztes, Valter belga csapattársa, Tiesj Benoot szerezte meg. A magyar bajnok kiváló teljesítményt nyújtva ötödik lett. Fetter Erik több mint 9 perccel lemaradva a győztestől a 74. helyen zárt.

A dobogó volt a célunk, és az meg is volt, de nyilván keserédes így a végén, mert nyerhettünk is volna. Óriási öröm, hogy bebizonyítottam, a tavalyi negyedik hely nem egy véletlen volt. Szeretném ezt a versenyt egyszer megnyerni, úgy érzem, meg is nyerhetem, és ma is egyértelműen a legerősebbek között voltam – nyilatkozta a verseny után Valter Attila.

A női versenyben nem volt magyar versenyző. A viadal hajrájához közeledve egy megriadt, elszabadult ló zavarta meg az élmezőnyt, és okozott nem várt izgalmakat. Az országúti szezont később kezdő Vas Kata Blankát is soraiban tudó SD Worx kettős győzelmet aratott, a holland Demi Vollering és a címvédő belga Lotte Kopecky kiváló csapattaktika nyomán hatszáz méterrel a cél előtt érte utol a 40 kilométert szökésben töltő amerikai Kristen Faulknert, hogy aztán egymás között döntsék el az elsőség kérdését. A győzelmet kis különbséggel Vollering szerezte meg.

Eredmények, Strade Bianche:

Férfiak (184 kilométer):

  1. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 4:31:41 óra
  2. Valentin Madouas (francia, Groupama-FDJ) 20 másodperc hátrány
  3. Tiesj Benoot (belga, Jumbo-Visma) 22 másodperc hátrány
  4. Rui Costa (portugál, Intermarché-Circus-Wanty) 23 másodperc hátrány
  5. Valter Attila (Jumbo-Visma) 23 másodperc hátrány

Nők (136 kilométer):

  1. Demi Vollering (holland, SD Worx) 3:50:35 óra
  2. Lotte Kopecky (belga, SD Worx) azonos idővel
  3. Kristen Faulkner (amerikai, Jayco AlUla) 18 másodperc hátrány

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.