Valter Attila negyedik helyen végzett a Strade Bianchén

Valter Attila negyedik helyen végzett a Strade Bianchén

A kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar győzelmével zárult a rangos egynapos olaszországi kerékpárverseny.

Valter Attila a negyedik helyen ért célba a Strade Bianche országúti kerékpáros versenyen, amelyen ötven kilométeres szóló szökésből Tadej Pogacar győzött.

A 184 kilométeres, 11 murvás szakaszt tartalmazó toszkánai egynapos viadalon első ízben állt rajthoz egyszerre három magyar profi bringás: a Groupama-FDJ-ben tekerő Valter mellett az EOLO-Kometa két magyarja, Fetter Erik és Dina Márton is ott volt a mezőnyben.

A korai szakaszon egy erős széllökés okozott tömegbukást, számos esélyes is érintett volt, köztük a világbajnok francia Julian Alaphilippe.

Az esélyesek csoportjából kicsivel több mint ötven kilométerrel a cél előtt indult meg a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar, a 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik, 23 éves szlovén klasszissal pedig senki sem tudta tartani a lépést, másfél perces előnyt dolgozott ki. Senkitől sem zavartatva érkezett meg Siena zsúfolásig tömött főterére, olyannyira, hogy a záró emelkedő előtt még pacsizni is volt ideje egy szurkolóval. Az idényt bombaformában kezdő Pogacarnak ez volt a második megméretése, az elsőt, a csapata számára hazai viadalt, az UAE Tourt is megnyerte, két etapsikert bezsebelve.

A második helyet a 41 esztendős, pályafutása utolsó idényét teljesítő spanyol Alejandro Valverde szerezte meg, az utolsó kilométeren leszakítva a dán Kasper Asgreent.

Valter Attila tartotta magát a Pogacart üldöző boly mögötti főmezőnyben, hogy aztán az utolsó tíz kilométeren fantasztikus hajrát bemutatva a kiváló negyedik helyet szerezze meg a hatodik legrangosabb egynaposnak tartott Strade Bianchén. Fetter Erik a tavalyi 100. helyezését jelentősen megjavítva ezúttal 47. helyen zárt, míg Dina Márton nem fejezte be a versenyt a viadal eredményközlője szerint.

A nők versenyében a belga bajnok Lotte Kopecky (SD Worx) az utolsó métereken hajrázta le a kétszeres győztes holland Annemiek van Vleutent (Movistar), a dobogó harmadik fokára a dél-afrikai Ashleigh Moolman-Pasio (SD Worx) állhatott fel. (Az SD Worx csapat tagja Vas Kata Blanka is, aki a sikeres cyclocross szezon után kicsit később kezdi az országúti versenyeket.)

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.