Megúszhatják az újabb hulladékkáoszt a budapestiek

Megúszhatják az újabb hulladékkáoszt a budapestiek

A Budapesti Közművek munkavállalóit képviselő szakszervezetek elnökei, és vállalat vezetése aláírták a társaság mintegy 4800 fős, teljes munkavállalói állományára vonatkozó idei bérmegállapodást.

Az aláírás előzménye, hogy a BKM keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió dolgozóira már korábban létrejött a 2023-ra vonatkozó bérmegállapodás. Tavaly októberben az FKF dolgozói tartottak több napos munkabeszüntetést.

A most aláírt egyezség értelmében a Budapesti Közművek (FKF Köztisztasági, FŐTÁV Távhőszolgáltatási, FŐKERT Kertészeti, BTI Temetkezési, FŐKÉTÜSZ Kéményseprőipari Divíziók, valamint a támogató területek) munkavállalói átlagosan 16 százalékos alapbér-emelésben részesülnek 2023. január elsejétől. 

A megállapodás előkészítése és részleteinek kimunkálása során a Társaságnál működő két reprezentatív szakszervezet, a BKDSZ és a HVDSZ 2000 végig konstruktívan, a munkavállalói érdekek következetes képviselete mentén vett részt az egyeztetéseken.

A sikeres megállapodás eredményeként megnyílt az út az előtt, hogy Budapest egyik legnagyobb létszámú dolgozói közösségének valamennyi munkavállalója a nehéz gazdasági körülmények ellenére megnyugtató juttatási csomagban részesüljön 2023-ban is – írta közleményében a vállalat.

Az éghajlatváltozásra és az élhetőség javítására ad lehetséges választ a 15 perces városok elmélete. Ellenzői és támogatói egyaránt vannak. Már hazánkban is zajlanak hasonló várostervezések.