Okos villanyórák nyújtanak segítséget a rezsiköltségek csökkentésében

Okos villanyórák nyújtanak segítséget a rezsiköltségek csökkentésében

Az osztrák főváros energiahálózatának fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó villanyórák csaknem felét, nagyjából nyolcszázezer villamos fogyasztásmérőt cserélt már okos mérőre.

Az Európai Unióban a villamosenergia-hálózatok fenntartóinak a villanyórák 80 százalékát digitális villamos fogyasztásmérőre, úgynevezett okosmérőre kell cserélnie 2024-ig. Ausztriában ez az arány 95 százalék. Ennek megfelelően a bécsi energiahálózat fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó mintegy 1,6 millió villanyóra felét cserélte már le okosmérőre. A 800 ezredik okos-villanyórát Bécs hetedik kerületében szerelték fel.

Bécs gazdasági városi tanácsnoka, Peter Hanke ennek alkalmából elmondta, hogy az okosmérők kulcsszerepet játszanak az energiahatékony jövő felé vezető úton és számos előnnyel járnak a fogyasztók számára.

Soha többet nem kell például a villanyóra-leolvasót várni, a Wiener Netze internetes portálján keresztül pedig folyamatosan, ingyen nyomon követhető az áramfogyasztás.

Ennek köszönhetően fény derül a háztartás nagy áramzabálóira is, azok pedig, akik háztartási méretű kiserőművel – például napelemes rendszerrel – rendelkeznek, pontosan nyomon követhetik, mennyi energiát használtak fel, illetve tápláltak vissza a hálózatba. Ezen kívül az okosmérők integrálhatók a okosotthon-rendszerekbe is, így a lakás teljes energetikai rendszerét szemmel lehet tartani és az aktuális igényekhez lehet igazítani.

Az okosmérőknek köszönhetően egyszerűbb a villanyóra átíratása is – például költözésnél –, és helyszíni kiszállás nélkül lehet egy fogyasztónál ki- illetve visszakapcsolni az áramot.

Ráadásul az okosmérők nem csupán a fogyasztók számára jelentenek előnyt, hanem a hálózat fenntartója számára is. A mérőórák szolgáltatta adatoknak köszönhetően sokkal pontosabban előre lehet jelezni például a fogyasztási csúcsokat vagy visszaeséseket, így sokkal stabilabbá lehet tenni az áramhálózatot.

A Wiener Netze Ausztria legnagyobb energiahálózat-fenntartója, a vállalat üzemelteti Bécs valamint Alsó-Ausztria és Burgenland egyes részein a villany, földgáz, távhő és telekommunikációs hálózatot. A Wiener Netze évente 300 millió eurót fordít a hálózatok karbantartására és fejlesztésére, több mint kétmillió ügyfele van. 

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.