Okos villanyórák nyújtanak segítséget a rezsiköltségek csökkentésében

Okos villanyórák nyújtanak segítséget a rezsiköltségek csökkentésében

Az osztrák főváros energiahálózatának fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó villanyórák csaknem felét, nagyjából nyolcszázezer villamos fogyasztásmérőt cserélt már okos mérőre.

Az Európai Unióban a villamosenergia-hálózatok fenntartóinak a villanyórák 80 százalékát digitális villamos fogyasztásmérőre, úgynevezett okosmérőre kell cserélnie 2024-ig. Ausztriában ez az arány 95 százalék. Ennek megfelelően a bécsi energiahálózat fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó mintegy 1,6 millió villanyóra felét cserélte már le okosmérőre. A 800 ezredik okos-villanyórát Bécs hetedik kerületében szerelték fel.

Bécs gazdasági városi tanácsnoka, Peter Hanke ennek alkalmából elmondta, hogy az okosmérők kulcsszerepet játszanak az energiahatékony jövő felé vezető úton és számos előnnyel járnak a fogyasztók számára.

Soha többet nem kell például a villanyóra-leolvasót várni, a Wiener Netze internetes portálján keresztül pedig folyamatosan, ingyen nyomon követhető az áramfogyasztás.

Ennek köszönhetően fény derül a háztartás nagy áramzabálóira is, azok pedig, akik háztartási méretű kiserőművel – például napelemes rendszerrel – rendelkeznek, pontosan nyomon követhetik, mennyi energiát használtak fel, illetve tápláltak vissza a hálózatba. Ezen kívül az okosmérők integrálhatók a okosotthon-rendszerekbe is, így a lakás teljes energetikai rendszerét szemmel lehet tartani és az aktuális igényekhez lehet igazítani.

Az okosmérőknek köszönhetően egyszerűbb a villanyóra átíratása is – például költözésnél –, és helyszíni kiszállás nélkül lehet egy fogyasztónál ki- illetve visszakapcsolni az áramot.

Ráadásul az okosmérők nem csupán a fogyasztók számára jelentenek előnyt, hanem a hálózat fenntartója számára is. A mérőórák szolgáltatta adatoknak köszönhetően sokkal pontosabban előre lehet jelezni például a fogyasztási csúcsokat vagy visszaeséseket, így sokkal stabilabbá lehet tenni az áramhálózatot.

A Wiener Netze Ausztria legnagyobb energiahálózat-fenntartója, a vállalat üzemelteti Bécs valamint Alsó-Ausztria és Burgenland egyes részein a villany, földgáz, távhő és telekommunikációs hálózatot. A Wiener Netze évente 300 millió eurót fordít a hálózatok karbantartására és fejlesztésére, több mint kétmillió ügyfele van. 

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...