Kerékpárutakkal kötik össze a párizsi olimpia helyszíneit

Kerékpárutakkal kötik össze a párizsi olimpia helyszíneit

A francia főváros már gőzerővel készül a jövő nyári ötkarikás játékokra. Párizsban a kerékpáros infrastruktúrát is fejleszteni fogják.

A jövő évi párizsi olimpia versenyeinek otthont adó létesítményeket kerékpárutakkal kötik össze a könnyebb megközelíthetőség és a környezettudatosság jegyében - jelentették be kedden a szervezők.

A tervezet alapján 60 kilométer hosszú bicikliutat alakítanak ki – ennek felét felújítják, míg a másik felét újonnan építik ki –, amelyen az olimpiai piktogramok és jelzések szerepelnek majd. Ezen felül a francia főváros környékén további 25 kilométernyi utat adnak át a kerékpározóknak.

Tízezerre növelik a kerékpáros parkolóhelyek számát és 15 ezer bérelhető biciklit helyeznek ki városszerte.

Párizsban jelenleg 440 kilométeres bicikliút-hálózat biztosítja a kerékpározók zökkenőmentes közlekedését.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.