Csökkenő forgalom mellett pluszban zárta a hetet a BUX

Erősödni tudott a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX mellett a Mol és az OTP árfolyama is emelkedett.

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a mögöttünk hagyott héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX árfolyama 46007,11 ponton zárt pénteken, 610,78 ponttal, 1,35 százalékkal magasabb szinten, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 43,91 milliárd forint volt az előző heti 55,39 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. a heti összefoglalójában kiemelte az OTP dollárkötvény-kibocsátását. A bank tájékoztatása alapján ismertették, hogy február 15-i értéknappal összesen 650 millió dollár névértéken bocsát ki az OTP Tier 2 kötvényt. A futamidő 10,25 év, a kezdeti 5,25 éves időszak elteltekor bekövetkező visszaváltási napot megelőző 3 hónapban a kötvények névértéken visszaválthatóak.

Az összefoglalóban felidézték, hogy leminősítette a Moody's az OTP-t. A bank lejárattal rendelkező alárendelt devizaadósságának minősítését Ba1-ről Ba2-re rontotta a hitelminősítő, az OTP Jelzálogbank Zrt. hosszú lejáratú kibocsátói minősítése pedig Baa2-ről Baa3-ra változott, mindegyiknél stabil kilátás mellett.

Az Equilor azt is kiemelte, hogy a héten a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az Alteo részvényeire tett kötelező vételi ajánlatot. A Mol tulajdonában lévő Mol RES Investment Zrt., illetve a vele összehangoltan eljáró Főnix Magántőkealap és a Riverland Magántőkealap 3040 forintos vételi ajánlatot tett az Alteo részvényeire, a részvényesek február 10-től március 13-ig fogadhatják el a vételi ajánlatot.

  • A héten a vezető részvények közül az OTP 3,59 százalékkal erősödött, a papír 11 110 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 27,81 milliárd forintot.
  • A Mol árfolyama 2,04 százalékkal emelkedett, a részvény 2796 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 5,92 milliárd forintot tett ki.
  • A héten a Richter 1,98 százalékkal gyengült, pénteken 7940 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma a héten 8,78 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom jegyzése 2,66 százalékkal esett a héten, a részvény 366 forinton zárt pénteken, heti forgalma 531 millió forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3629,21 ponton zárt a h��ten, ami 14,82 ponttal, 0,41 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.