Már vidéken is használhatóak a Mol Bubi kerékpárjai

Már vidéken is használhatóak a Mol Bubi kerékpárjai

Magyarország legszegényebb falvaiban futnak tovább a korábbi Mol Bubi kerékpárok, melyeket a Felzárkózó Települések programban dolgozó karitatív szervezetektől lehet kölcsönözni.

Új életre keltek a korábbi Mol Bubi kerékpárok Magyarország leghátrányosabb helyzetű településein. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 2021-es megújulását követően lecseréltek közül 2000 darab, elsőszériás Bubi-kerékpárt adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A közösségi közlekedésből kivont, de az erős vázszerkezete és a defektmentes tömör gumikerekei miatt még sokáig használható bicikliket a Szeretetszolgálat tiszaroffi üzemében átnézik, elvégzik rajtuk az esetleges javításokat, majd megváltozott munkaképességű emberek eltávolítják róla a Bubi feliratot.

A kétkerekű járművekből a Felzárkózó Települések programban közreműködő karitatív szervezetek igényei szerint eddig 910 darabot szállítottak ki 77 településre.

A főváros ikonikus zöld biciklijei másodvirágzásukat élik az ország legelesettebb falvaiban, ahol ritkán jár tömegközlekedés, emiatt az olyan alapellátások��rt, mint a posta, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a vegyesbolt pedig sokszor más településre kell átmenni.

A kerékpárok továbbra is közösségi célokat szolgálnak, a felzárkózást segítő program Jelenlét házában lehet térítésmentesen kölcsönözni, vagy bizonyos esetekben, ha például mindennapos munkába járáshoz van rá szükség, jelképes bérleti díjért tartós használatba venni. A lakossági felhasználáson túl a Jelenlét Pont alkalmazottai, a településen dolgozó közfoglalkoztatottak is rendszeresen használják a kerékpárokat, de gyakran igénybe veszik ezeket a kisgyermekes családokat látogató a védőnők is.

A Felzárkózó Települések program helyszíneiről folyamatosan érkeznek az igénylések a Máltai Szeretetszolgálat tiszaroffi üzemébe, ahol újabb 280, használatra előkészített kerékpár vár kiszállításra, és még további 800 darabot alakítanak át a következő hónapokban.

A tavalyi népszámlálás adatai szerint hazánk népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Emelkedett a lakások száma és mérete is, azonban egy lakásra kevesebb lakó jut.