Nem állapított meg jogsértést az ingatlan.com-nál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben folytatott vizsgálatot, mivel nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés.

A Gazdasági Versenyhivatal egy évvel ezelőtt, 2022 februárjában indított eljárást az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt.-vel szemben, a portál hirdetés-kiemelési rendszerének vizsgálatára. A rendszer magánhirdetői egy speciális kreditrendszer alapján juthattak előre soroláshoz a weboldal megjelenítési sorrendjében, a GVH pedig az előzetes vizsgálat alapján azt valószínűsítette, hogy az üzemeltető elhallgatja ennek a rendszernek több lényeges jellemzőjét a felhasználók elől.

A részletes eljárás azonban megállapította azt, hogy a szóban forgó, ügyindításkor hiányolt információk – vagyis az előresorolás kreditrendszerét érintő működési részletek – nem minősültek egyértelműen jelentősnek a fogyasztói döntéshozatal során. Ebből kifolyólag az ingatlanos portál magánhirdetőit így nem érte sérelem, mivel egyéb információkból megkapták az ügyleti döntéseikhez elegendő tájékoztatást a hirdetéseik rangsoráról. A nemzeti versenyhatóság Versenytanácsa ennek megfelelően úgy döntött, hogy megszünteti az eljárást.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.