Ugyanaz az ember marad top10-es teniszezőként is Jelena Ribakina

Ugyanaz az ember marad top10-es teniszezőként is Jelena Ribakina

A kazah színekben versenyző teniszező tavaly Wimbledonban győzni tudott, Melbourneben pedig ismét döntőt játszhatott egy nagy tornán.

Jelena Ribakina az első kazah színekben versenyző teniszező, aki bejutott a legjobb 10 közé az egyéni világranglistán. A 2022-es wimbledoni bajnoknő azt követően verekedte be magát a top10-be, hogy a döntőig menetelt az idei első Grand Slam-tornán, az Australian Openen.

Bár Ribakina végül 4-6, 6-3, 6-4 arányban vereséget szenvedett a fehérorosz Arina Szabalenkától, a hétfői világranglistán az előző heti 25. hellyel szemben már a rangsor 10. helyén szerepelt. Az orosz származású teniszező, aki 2018 óta szerepel Kazahsztán színeiben, kijelentette, hogy a kedvezőbb ranglistás helyezés nem változtatja meg őt.

Nem hiszem, hogy másképp fogom érezni magam csak azért, mert már a top10-ben vagyok

– nyilatkozta a 23 éves teniszező a Reutersnek.

Ribakina már korábban is elérhette volna ezt a helyezést, azonban a tavalyi wimbledoni győzelmét követően nem kapott ranglista pontokat, miután a szervezők kitiltották az orosz és a fehérorosz teniszezőket az orosz-ukrán háború miatt, emiatt az ATP és a WTA egyaránt úgy döntött, hogy nem osztja ki a szereplésért járó pontokat. A magasabb kiemelés azonban nem zavarta Ribakinát, aki korábbi Grand Slam győzteseket, köztük a jelenlegi világelső lengyel Iga Swiateket legyőzve menetelt a fináléig.

Az biztos, hogy előrelépést lesz a jövőben, hogy a tornákon ott leszek a kiemeltek között. Szóval természetesen ennek előnyei is vannak. De az biztos, hogy továbbra sem fogom görcsösen figyelni a pontokat és a ranglistát. Próbálok nem gondolni az elvárásokra és a nagyobb figyelemre – mondta Ribakina. Hozzátette, hogy amiatt, hogy az első után ilyen gyorsan sikerült eljutnia egy második nagy torna döntőjébe is, kicsit változtak az elvárások vele szemben.

Jót tett az önbizalmamnak ez a menetelés. Már most több önbizalmam van, mint a torna előtt, a vesztes döntő ellenére is. Keményen kell dolgoznom tovább, ahogy az előszezonban, és ahogyan az elmúlt években is tettem, és biztosan jönnek majd az eredmények – tekintett optimistán a jövőbe a kazahsztáni lány.

Hasonlóan derűlátó a Kazah Teniszszövetség elnöke is. Bulat Utemuratov szerint a döntőbe jutás önmagában is bravúr, főleg úgy, hogy Ribakina három korábbi GS-győztest is legyőzött.

Egyértelműen látszik, hogy Jelena egyre magabiztosabbnak érzi magát mindhárom borításon. Intelligensen alkalmazkodik a körülményekhez, és az ellenfelek taktikájának függvényében változtatni tud a játékán – emelte ki Utemuratov, hozzátéve, hogy az Australian Open egy sikeres szezon kezdetét jelentheti Ribakina számára.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.