Alig hatott autózási szokásainkra az infláció

Alig hatott autózási szokásainkra az infláció

A lakosság fele nem tervez változtatni az autózási szokásain az korábbinál jóval magasabb üzemanyagárak alakulása ellenére sem. Azonban sokan fordulnak a közösségi közlekedésre felé is.

A Simple felhasználók 68 százaléka 10000 kilométernél többet utazik személygépkocsijával évente, 11,5 százalékuk pedig 30 ezer kilométernél is többet éves szinten. 80 százalékuk ehhez saját gépjárműveit veszi igénybe és a válaszadók közel fele (44 százalék) nyilatkozott úgy, hogy több gépjárművel is rendelkezik. Sokan, a kitöltők 51 százaléka a helyzettől függően választ az autós és a közösségi közlekedés között.

Annak ellenére, hogy a Simple felhasználóinakk 75 százaléka benzin meghajtású gépkocsival közlekedik, 54 százalékukat egyáltalán nem befolyásolja az üzemanyagok árának változása abban, hogy autóba üljenek és jelentős részük egyáltalán nem tervez változtatni autózási szokásain 2023-ban.

A felhasználók szokásai mellett az OTP Mobil adataiból azt is kirajzolódik, hogy megnövekedett az igény a gépjárműhasználatot egyszerűbbé és kényelmesebbé tevő szolgáltatások iránt.

A forgalmi adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a Simple alkalmazásban 22 százalékkal növekedett a matricaeladások száma az előző év azonos időszakához képest, így közel egymillió matricát vásároltak az alkalmazás e-matrica szolgáltatásán keresztül. A Simple appal történő autópálya-matrica vásárlás pedig nem csak megkönnyíti a felhasználók mindennapjait, de most segíteni is tudnak olyan gyerekeknek, akiknek nagy szükségük van rá – foglalta össze Benyó Péter, a Simple alkalmazást fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil Kft. ügyvezetője.

A Simple felmérésének adataiból is látszik, hogy sokan az árak változása ellenére is az autós közlekedést választják, vannak viszont, akik emiatt inkább más alternatíva után néznek.

Ha nem szívesen mondanánk le autónk kényelméről, de szeretnénk spórolni, akkor íme 3 tipp a fogyasztás csökkentésére:

  • Autópálya: Ha mindenképp autóval szeretnénk utazni, érdemes megfontolni az autópálya használatát, hiszen egyenletes sebességgel haladva sokat megspórolhatunk. Vizsgálatok kimutatták például, hogy a sebesség 18 másodpercenként történő változása 75 és 85 km/óra között már 20 százalékkal növelheti az üzemanyag-fogyasztást.
  • Sebességtartó automata (tempomat): Amikor autópályán vezetünk, hasznos lehet a tempomat is, ami segíthet a járművezetőnek abban, hogy fenntartson egy állandó sebességet. Azonban ez csak akkor segíti az üzemanyag-fogyasztást, ha folyamatosan sík úton haladunk. Ha viszont a gravitáció miatt a sebesség kis mértékben megváltozik, azzal még nincs probléma, vagyis abban az esetben, ha emelkedőn haladunk felfelé, engedhetjük, hogy a sebesség kicsit lecsökkenjen, lefelé haladva pedig ismét visszanyerjük a lendületet.
  • Óvatos vezetés: A járművek a legtöbb energiát gyorsításkor használják fel. A sebességkorlátozás betartása, az óvatos és fokozatos gyorsítás és fékezés, valamint az útviszonyok ismerete 15-30 százalékkal javíthatja a jármű üzemanyag-takarékosságát autópályán, illetve 10-40 százalékkal araszoló forgalomban.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.