Meghaladta a 100 millió eurót a Bécs által kifizetett rezsitámogatás

Meghaladta a 100 millió eurót a Bécs által kifizetett rezsitámogatás

Az osztrák főváros lakói december óta igényelhetik az energiabónuszt. Eddig már több mint félmillió háztartás élt az egyszeri támogatás lehetőségével.

Az osztrák főváros vezetése tavaly november végén jelentette be, hogy összesen 130 millió eurót különít el az úgynevezett energiabónuszra, ami egy egyszeri 200 eurós rezsihozzájárulás a lakosság számára. A tervek szerint az összeg mintegy 650 ezer bécsi háztartás támogatását teszi lehetővé.

A rezsihozzájárulást azok a lakosok igényelhetik, akiknek 2022. november 10-én Bécsben volt a lakhelye és éves jövedelme nem haladta meg a 40 ezer eurót (nagyjából 16 millió forint). Többszemélyes háztartások esetén évi 100 ezer euró (körül-belül 40 millió forint) jövedelemnél húzták meg a felső határt.

A hozzájárulást 2022. december 5. óta lehet igényelni.

Bécs Város szociális ügyekért felelős városi tanácsnoka, Peter Hacker az osztrák közszolgálati médiának nyilatkozva arról számolt be, hogy eddig 500 ezer bécsi háztartás jelentkezett a támogatásra, és a város eddig csaknem 100 millió eurót fizettek ki a bécsi lakosoknak.

Az energiabónuszt 2023. március 31-ig igényelhetik az osztrák főváros lakói.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.