Meghaladta a 100 millió eurót a Bécs által kifizetett rezsitámogatás

Meghaladta a 100 millió eurót a Bécs által kifizetett rezsitámogatás

Az osztrák főváros lakói december óta igényelhetik az energiabónuszt. Eddig már több mint félmillió háztartás élt az egyszeri támogatás lehetőségével.

Az osztrák főváros vezetése tavaly november végén jelentette be, hogy összesen 130 millió eurót különít el az úgynevezett energiabónuszra, ami egy egyszeri 200 eurós rezsihozzájárulás a lakosság számára. A tervek szerint az összeg mintegy 650 ezer bécsi háztartás támogatását teszi lehetővé.

A rezsihozzájárulást azok a lakosok igényelhetik, akiknek 2022. november 10-én Bécsben volt a lakhelye és éves jövedelme nem haladta meg a 40 ezer eurót (nagyjából 16 millió forint). Többszemélyes háztartások esetén évi 100 ezer euró (körül-belül 40 millió forint) jövedelemnél húzták meg a felső határt.

A hozzájárulást 2022. december 5. óta lehet igényelni.

Bécs Város szociális ügyekért felelős városi tanácsnoka, Peter Hacker az osztrák közszolgálati médiának nyilatkozva arról számolt be, hogy eddig 500 ezer bécsi háztartás jelentkezett a támogatásra, és a város eddig csaknem 100 millió eurót fizettek ki a bécsi lakosoknak.

Az energiabónuszt 2023. március 31-ig igényelhetik az osztrák főváros lakói.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.