Rekordközelire nőtt tavaly a bukaresti repülőterek utasforgalma

Rekordközelire nőtt tavaly a bukaresti repülőterek utasforgalma

Nagy emelkedést produkált a román főváros mindkét reptere, amihez az is hozzájárult, hogy 2021-ben a pandémia miatt a megszokottnál jóval kevesebben választották a légi közlekedést keleti szomszédunknál.

Tavaly 82 százalékkal 12 millió 610 ezerre nőtt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtér, illetve a charter járatok fogadására hivatott Aurel Vlaicu (Baneasa) légi kikötő utasforgalma a 2021-es évhez képest – jelentette be szerdán a két román fővárosi repülőteret kezelő állami vállalat.

A közleményben ismertették azt is, hogy az utasszám megközelítette a történelmi csúcsnak számító 14,9 millió utasszámot, ami azt jelzi, hogy a légi közlekedés a vártnál gyorsabban áll helyre a koronavírus-járvány előtti szintre. Hozzátették, hogy ez nem sajátosan romániai jelenség, hanem a légi közlekedési iparban világszinten ugyanez a tendencia figyelhető meg.

A Henri Coanda nemzetközi repülőtér fogadta tavaly az utasforgalom java részét, ott 12 millió 601 ezer induló és érkező utast jegyeztek fel. 2021-ben 6 millió 914 ezer utast fogadott a bukaresti nemzetközi repülőtér, így ez esetben is 82 százalékos volt a növekedés. A 2021-es utasszám a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében volt a megszokottnál jóval alacsonyabb.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.