Rekordközelire nőtt tavaly a bukaresti repülőterek utasforgalma

Rekordközelire nőtt tavaly a bukaresti repülőterek utasforgalma

Nagy emelkedést produkált a román főváros mindkét reptere, amihez az is hozzájárult, hogy 2021-ben a pandémia miatt a megszokottnál jóval kevesebben választották a légi közlekedést keleti szomszédunknál.

Tavaly 82 százalékkal 12 millió 610 ezerre nőtt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtér, illetve a charter járatok fogadására hivatott Aurel Vlaicu (Baneasa) légi kikötő utasforgalma a 2021-es évhez képest – jelentette be szerdán a két román fővárosi repülőteret kezelő állami vállalat.

A közleményben ismertették azt is, hogy az utasszám megközelítette a történelmi csúcsnak számító 14,9 millió utasszámot, ami azt jelzi, hogy a légi közlekedés a vártnál gyorsabban áll helyre a koronavírus-járvány előtti szintre. Hozzátették, hogy ez nem sajátosan romániai jelenség, hanem a légi közlekedési iparban világszinten ugyanez a tendencia figyelhető meg.

A Henri Coanda nemzetközi repülőtér fogadta tavaly az utasforgalom java részét, ott 12 millió 601 ezer induló és érkező utast jegyeztek fel. 2021-ben 6 millió 914 ezer utast fogadott a bukaresti nemzetközi repülőtér, így ez esetben is 82 százalékos volt a növekedés. A 2021-es utasszám a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében volt a megszokottnál jóval alacsonyabb.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...