Több mint 17 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt

Több mint 17 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt

A február 24-én kitört orosz-ukrán háború hatására sok ukrajnai lakos elhagyni kényszerült otthonát. Közel 5 millión regisztráltak menekültként valamelyik szomszédos országban.

A háború 24-i kitörésétől számítva 2022 év végéig több mint 17 millió ukrajnai lakos hagyta el az országot, és menekült valamelyik szomszédos országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból a Statista állított össze szemléltető ábrát.

A legtöbb menekült a legnagyobb nyugati szomszéd, Lengyelország határát átlépve hagyta el az országot. A hivatalos források alapján 8,5 millió határátkelést regisztráltak Ukrajna felől gyalogosan, busszal, autóval vagy vonattal. Jelentősen megugrott az Oroszországba irányuló határátlépések száma is, 2,9 millióan választották a háborút indító országot is. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az utolsó, Oroszországból származó idevágó adat október 3-án került publikálásra, azóta ezek a számok is változhattak.

Szintén jelentős terhelés érte a menekülthullám során Ukrajna többi nyugati szomszédját, azaz Magyarországot, Romániát, Szlovákia és Moldovát is, mind a négy országba több mint egymillió ukrajnai lakos érkezett.

Érdekes adat, hogy az Ukrajnát elhagyók közül több mint 4,7 millióan regisztráltak hivatalosan is menekültként a szomszédos országok valamelyikében, miközben az összes többi európai országban 3,1 millión folyamodtak ehhez.

Forrás: Statista

 

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.