Több mint 17 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt

Több mint 17 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt

A február 24-én kitört orosz-ukrán háború hatására sok ukrajnai lakos elhagyni kényszerült otthonát. Közel 5 millión regisztráltak menekültként valamelyik szomszédos országban.

A háború 24-i kitörésétől számítva 2022 év végéig több mint 17 millió ukrajnai lakos hagyta el az országot, és menekült valamelyik szomszédos országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból a Statista állított össze szemléltető ábrát.

A legtöbb menekült a legnagyobb nyugati szomszéd, Lengyelország határát átlépve hagyta el az országot. A hivatalos források alapján 8,5 millió határátkelést regisztráltak Ukrajna felől gyalogosan, busszal, autóval vagy vonattal. Jelentősen megugrott az Oroszországba irányuló határátlépések száma is, 2,9 millióan választották a háborút indító országot is. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az utolsó, Oroszországból származó idevágó adat október 3-án került publikálásra, azóta ezek a számok is változhattak.

Szintén jelentős terhelés érte a menekülthullám során Ukrajna többi nyugati szomszédját, azaz Magyarországot, Romániát, Szlovákia és Moldovát is, mind a négy országba több mint egymillió ukrajnai lakos érkezett.

Érdekes adat, hogy az Ukrajnát elhagyók közül több mint 4,7 millióan regisztráltak hivatalosan is menekültként a szomszédos országok valamelyikében, miközben az összes többi európai országban 3,1 millión folyamodtak ehhez.

Forrás: Statista

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.