Több mint 17 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt

Több mint 17 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt

A február 24-én kitört orosz-ukrán háború hatására sok ukrajnai lakos elhagyni kényszerült otthonát. Közel 5 millión regisztráltak menekültként valamelyik szomszédos országban.

A háború 24-i kitörésétől számítva 2022 év végéig több mint 17 millió ukrajnai lakos hagyta el az országot, és menekült valamelyik szomszédos országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból a Statista állított össze szemléltető ábrát.

A legtöbb menekült a legnagyobb nyugati szomszéd, Lengyelország határát átlépve hagyta el az országot. A hivatalos források alapján 8,5 millió határátkelést regisztráltak Ukrajna felől gyalogosan, busszal, autóval vagy vonattal. Jelentősen megugrott az Oroszországba irányuló határátlépések száma is, 2,9 millióan választották a háborút indító országot is. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az utolsó, Oroszországból származó idevágó adat október 3-án került publikálásra, azóta ezek a számok is változhattak.

Szintén jelentős terhelés érte a menekülthullám során Ukrajna többi nyugati szomszédját, azaz Magyarországot, Romániát, Szlovákia és Moldovát is, mind a négy országba több mint egymillió ukrajnai lakos érkezett.

Érdekes adat, hogy az Ukrajnát elhagyók közül több mint 4,7 millióan regisztráltak hivatalosan is menekültként a szomszédos országok valamelyikében, miközben az összes többi európai országban 3,1 millión folyamodtak ehhez.

Forrás: Statista

 

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.

Továbbra is ütemezetten halad a Lánchíd felújítása: a szakemberek már festik az átkelő járdáira a következő hónapokban visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket is.