Több mint 15 ezer gyermek szenvedte el Ukrajnában a háború hatásait

Több mint 15 ezer gyermek szenvedte el Ukrajnában a háború hatásait

A lassan tizenegy hónapja tartó háború során a legfiatalabb korosztályok tagjainak is sok szörnyűséget kellett átélniük.

A háború február 24-i kirobbanása óta Ukrajnában több mint 15500 gyermek lett elszenvedője az eseményeknek – írta a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai portál cikkében a Háború gyermekei (Children of War) állami szervezet 2023. január hatodikai adataira hivatkozva ismertette, hogy 453 gyermek vesztette életét a háború következtében, és további 877 gyermek szenvedett sérülést az orosz támadások miatt.

Ezenkívül megközelítőleg 14000 gyermeknek kellett elhagynia az országot (közülük 125-en már visszatértek), és 353-at nyilvánítottak eltűntnek. Ugyanakkor több mint 8700 elveszett ukrajnai gyermeket sikeresen megtaláltak február óta.

A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen megállapítani a háborúban és az annak következményeiben érintett gyerekek pontos számát.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.

Továbbra is ütemezetten halad a Lánchíd felújítása: a szakemberek már festik az átkelő járdáira a következő hónapokban visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket is.