Több mint 15 ezer gyermek szenvedte el Ukrajnában a háború hatásait

Több mint 15 ezer gyermek szenvedte el Ukrajnában a háború hatásait

A lassan tizenegy hónapja tartó háború során a legfiatalabb korosztályok tagjainak is sok szörnyűséget kellett átélniük.

A háború február 24-i kirobbanása óta Ukrajnában több mint 15500 gyermek lett elszenvedője az eseményeknek – írta a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai portál cikkében a Háború gyermekei (Children of War) állami szervezet 2023. január hatodikai adataira hivatkozva ismertette, hogy 453 gyermek vesztette életét a háború következtében, és további 877 gyermek szenvedett sérülést az orosz támadások miatt.

Ezenkívül megközelítőleg 14000 gyermeknek kellett elhagynia az országot (közülük 125-en már visszatértek), és 353-at nyilvánítottak eltűntnek. Ugyanakkor több mint 8700 elveszett ukrajnai gyermeket sikeresen megtaláltak február óta.

A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen megállapítani a háborúban és az annak következményeiben érintett gyerekek pontos számát.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

A görög Olympiakosz elleni Konferencia-liga playoff jelentette a végállomás a Ferencváros labdarúgócsapata számára, miután az athéni meccs utána a Groupama Arénában rendezett visszavágón is 1-0-ás vereséget szenvedett.