Több mint 15 ezer gyermek szenvedte el Ukrajnában a háború hatásait

Több mint 15 ezer gyermek szenvedte el Ukrajnában a háború hatásait

A lassan tizenegy hónapja tartó háború során a legfiatalabb korosztályok tagjainak is sok szörnyűséget kellett átélniük.

A háború február 24-i kirobbanása óta Ukrajnában több mint 15500 gyermek lett elszenvedője az eseményeknek – írta a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai portál cikkében a Háború gyermekei (Children of War) állami szervezet 2023. január hatodikai adataira hivatkozva ismertette, hogy 453 gyermek vesztette életét a háború következtében, és további 877 gyermek szenvedett sérülést az orosz támadások miatt.

Ezenkívül megközelítőleg 14000 gyermeknek kellett elhagynia az országot (közülük 125-en már visszatértek), és 353-at nyilvánítottak eltűntnek. Ugyanakkor több mint 8700 elveszett ukrajnai gyermeket sikeresen megtaláltak február óta.

A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen megállapítani a háborúban és az annak következményeiben érintett gyerekek pontos számát.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.