Pörgött az ingatlanpiac 2022-ben, íme a rekordok

Pörgött az ingatlanpiac 2022-ben, íme a rekordok

2022-ben az ország 2941 településén több mint hatszázezer ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Az ingatlantulajdonosok és ingatlanközvetítők 2022-ben 605 ezer eladó és kiadó ingatlant hirdettek meg Magyarország – foglalta össze az ingatlan.com legfrissebb összeállítása, amely a tavalyi ingatlanpiac rekordjait is csokorba szedte.

A tulajdonosok által feladott hirdetések aránya ebben az évben 23 százalékos volt, ami az ingatlan.com húszéves történetében csúcsközeli eredmény. Arányaiban ennél csak 2020-ban vette több tulajdonos saját kezébe az ingatlana sorsát: akkor 24 százalékos arányt értek el a feladott hirdetéseken belül.

A legdrágább és legolcsóbb között 17 ezerszeres különbség volt

A 2022-es hirdetések között a Komárom-Esztergom megyei Mocsán található kastély volt a legdrágább piacra kerülő lakóingatlan, aminek az ára 5,2 milliárd forint. Az ingatlanegyüttes legjelentősebb értéke a 920 négyzetméteres kastély, amely saját patakkal, halastóval és helikopterleszállóval is rendelkezik.

A második helyen a főváros II. kerületén belül a pálvölgyi városrészben lévő 4 ezer négyzetméteres telken álló 1100 négyzetméteres 8 szobás luxusvilla áll, amit 3 milliárd forintért kínáltak eladásra. A harmadik pedig egy budapesti Svábhegyen lévő 744 négyzetméteres 12 szobás villa szerepel, amelyhez egy több mint 5 ezer négyzetméteres park is tartozik. Ezt az ingatlant 2,6 milli��rd forintért lehetett megvenni.

2022-ben piacra kerülő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfelsőszentgyörgyön található 80 négyzetméteres felújítandó vályogház. Ennek ára mindössze 450 ezer forint volt. Ennél valamivel olcsóbban hirdettek meg eladásra egy Hajdú-Bihar megyében elhelyezkedő létavértesi tanyát. Az 1300 négyzetméteres telken álló, erősen felújítandó 20 négyzetméteres épület ára 390 ezer forint volt.

A legalacsonyabb árat pedig a Csongrád-Csanád megyei Csanádalbertiben található 1+1 szobás, romos házra szabta meg a tulajdonos, mindössze 300 ezer forintért került a piacra a szóban forgó ingatlan. Az árakat nézve a piacra kerülő 5,2 milliárdos és 300 ezer forintos két véglet között több mint tizenhétezerszeres különbség alakult ki.

Nem ritkák a napon belül eladások

A nehéz gazdasági helyzet ellenére gyakran felbukkannak olyan ingatlanok a kínálatban, amelyre azonnal lecsapnak a vevők. 2022-ben több mint 390 olyan ingatlant hirdettek meg eladásra a tulajdonosok, amit egy nap alatt sikerült is értékesíteniük. Mindössze egy nap alatt kelt el január elején egy 44 négyzetméteres tatabányai, felújításra szoruló téglaépítésű lakás, amely 14,9 millió forintos árral jelent meg a kínálatban.

Szintén egyetlen nap kellett egy újszerű 38 négyzetméteres – 22,9 millió forintért meghirdetett – kecskeméti lakás, amelyhez további 1,1 millióért egy garázs is tartozott. Ugyanilyen gyorsan, azaz 24 órán belül kelt el a II. kerület Törökvész városrészében úton található 5 szobás, 125 négyzetméteres lakás. Utóbbit pont egy héttel az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtt sikerült értékesíteni 148 millió forintos áron.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.