Segítséget kapott az évkezdéshez a hazai ingatlanpiac

Segítséget kapott az évkezdéshez a hazai ingatlanpiac

Az év végén több olyan támogatást is meghosszabbításra került, amelyek nélkül a lakáspiacot kisebb forgalom és csökkenő árak jellemezték volna 2023-ban.

Mozgalmas évet zárt 2022-ben a magyarországi ingatlanpiac. Ráadásul az év utolsó napjai is tartogattak izgalmakat, hiszen csak ekkor született döntés az év végén lejáró lakás- és családtámogatások sorsáról.

Szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely alapján további két évvel meghosszabbították a babaváró támogatás és a falusi csok igénylésének határidejét. Habár a babaváró szabad felhasználású kölcsön, a családok túlnyomó részben lakáscélra, gyakran az első lakásvásárláshoz szükséges önerő biztosítására fordították az érintettek.

A babaváró támogatás 2024 végéig történő meghosszabbítása viszont a lakáspiac nagy részét is mozgásban tarthatja. Magyarországon tíz emberből kilenc saját tulajdonú ingatlanban lakik, így a költözéssel járó lakásvásárláshoz szükség van a meglévő ingatlan értékesítésére is. Mivel a költözési és eladási láncolatok végén általában első lakásvásárlás előtt álló fiatalok állnak, ezért a babaváró támogatás meghosszabbítása nem csak az igénylőket hozza helyzetbe. A dominóhatás miatt pedig több eladó is nyerhet azzal, hogyha egy fiatal család ingatlant vásárol a nehéznek ígérkező 2023-as évben – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte, hogy a falusi csok meghosszabbítása az érintett kistelepülések további erősödését eredményezheti. Emellett tovább záródhat kistelepülések és a nagyvárosok közötti ingatlan-árolló.

A falusi csok hatása már eddig is elég látványosnak mondható, hiszen a támogatás bevezetése óta eltelt három és fél évben az érintett településeken az átlagos négyzetméterárak 121 százalékkal 252 ezer forintra nőttek. A fővároson kívüli nagyobb településeken viszont visszafogottabb, 70 százalékos drágulás következett be, így utóbbiakat átlagosan 592 ezer forintos négyzetméterár jellemzi.

Szintén a lakáspiacot befolyásoló fejlemény, hogy 2023 első négy hónapjában, azaz a fűtési szezon végéig, nem lesz magasabb az átlagfogyasztás feletti gáztarifa. Ez azért jelentős lépés, mert így jóval kevesebben akarnak majd mindenáron megválni a jelentős energiafogyasztású ingatlanuktól. Ezen kívül az érintett ingatlanok értékvesztését is mérsékelheti ez az intézkedés, ami támaszt adhat a lakásáraknak.

Az ingatlan.com szakértője úgy véli, hogy 2023-ban az ingatlanpiacon számos kihívással kell szembenéznie a vevőknek és eladóknak egyaránt, például a megemelkedett hitelkamatok vagy az adásvételek számának akár 20-25 százalékos mérséklődése miatt. Az állami lakástámogatások meghosszabbítása viszont tompíthatja a kedvezőtlen piaci tendenciák vevőkre és eladókra gyakorolt hatásait.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.