Mozgalmas évet tudhat maga mögött a magyar ingatlanpiac

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a magyar ingatlanpiac

Bár jól indult az idei év a lakáspiacon, a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt nagyot változott a helyzet. Az előttünk álló hónapokban a szakértők várakozásai szerint a vevők alkupozíciója fog javulni.

Több, egymással ellentétes tényező befolyásolta idén a lakáspiacot, emiatt felemás eredményekkel zárult a 2022-es év – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely az eladó használt lakások árváltozásait is ismerteti.

Az év jól indult, a koronavírus-járvány miatt a költözést későbbre halasztók már 2021-ben megjelentek a piacon és 2022 elején is támaszt adtak a keresletnek. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, a bizonytalanabbá váló nemzetközi és magyarországi gazdasági helyzet, az inflációs nyomás, a kibontakozó európai-szintű energiakrízis, a növekvő lakáshitel-kamatok átírták az év elején még kedvezőnek ígérkező forgatókönyveket és visszafogottabbá tette a keresletet a piacon.

Átalakult a lakáspiaci kereslet-kínálat

Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet 2022-ben több mint 30 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Az év első hónapjai erősebbek voltak, ami annak is köszönhető, hogy az infláció emelkedése ellen sokan befektetési célú lakásvásárlásokkal védekeztek. Ráadásul ebben az időszakban volt a zöld otthon program hajrája, ami felpörgette az újlakás-vásárlásokat is. A tavaszi hónapok után fokozatosan gyengülő kereslet jellemezte a piacot – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a rezsiszabályok nyári változása új trendet hozott a piacra, a korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező, jellemzően nagyobb lakásoktól és családi, sor- és ikerházaktól egyre inkább elfordultak a vevők, ezzel párhuzamosan a takarékos lakóingatlanok kerültek az érdeklődés középpontjába.

A lakáspiac átalakulását az előző évekhez képest jól szemlélteti, hogy az év második felében nyílni kezdett a keresleti-kínálati olló. 2022-ben több mint 417 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami megfelel az előző évi mennyiségnek. A nyári hónapoktól kezdve viszont a feladott hirdetések száma folyamatosan meghaladta a 2021-es szintet.

Áremelkedés és megtorpanás is jellemezte az évet

Balogh László közölte azt is, hogy 2022-ben az eladó ingatlanok árai emelkedtek, de az év különböző szakaszaiban teljesen más volt az árváltozás dinamikája.

Az ingatlan.com adatai alapján Budapesten idén decemberben 955 ezer forintos átlagos négyzetméterár 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A fővároson kívüli piacon a megyeszékhelyek és megyei jogú városokban tavaly decemberhez képest 31 százalékkal 593 ezer forintra nőtt. A kisebb városokban 22 százalékos áremelkedés következett be egy év leforgása alatt, így idén decemberben 562 ezer forint volt az átlag a kínálati piacon. A községi lakóingatlanok esetében 13 százalékkal 393 ezer forintra drágult egy négyzetméter. Az éves szinten látható drágulás ellenére valamennyi településtípus és Budapest esetében is igaz, hogy az év utolsó hónapjaiban stagnálásba váltottak az árak.

Eljöhet a vevők ideje 2023-ban

A szakember szerint egyelőre nehéz konkrét előrejelzést mondani az árak változásaira,

A mostani kilátások alapján 2023-ban 10-15 százalékkal kevesebb adásvételre kerülhet sor az idei évhez képest, ami miatt további drágulás nem valószínűsíthető. Település- és lakástípustól függően több helyen is árcsökkenés várható, és lesznek olyan régiók, ahol az árak stagnálására lehet számítani. Másképp fogalmazva komolyabb drágulásra a teljes piacon nem valószínű a jelenlegi környezetben. Ez pedig a piacon maradó vevők számára lehet kedvező, mert nekik sokkal jobb lesz az alkupozíciójuk a vásárlás során. Persze ehhez kell az is, hogy az eladók is alkalmazkodjanak ehhez – vélekedett Balogh László.

Az ingatlan.com szakértője szerint az állami támogatások, ezen belül a csok és a kistelepüléseken elérhető falusi csok az idén visszafogták a keresletcsökkenést. A 2022-ben megugró lakáshitel-kamatok miatt idén egyre inkább felértékelődtek az államilag támogatott hitelkonstrukciók is, amelyek támaszt adhatnak a 2023-as keresletnek is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.