Hősként fogadták a bronzérmes horvát csapatot Zágrábban

Hősként fogadták a bronzérmes horvát csapatot Zágrábban

Hatalmas tömeg várta a katari világbajnokságról hazatérő horvát labdarúgó-válogatottat a fővárosban. A négy éve ezüstérmet szerző nemzeti csapat ezúttal bronzérmesként zárta a tornát.

Tömeg és örömujjongás fogadta a horvát válogatottat vasárnap Zágrábban, tízezrek éljenezték a világbajnoki bronzérmes csapatot a főtéren és az utcákon. Az érkezést és az utat a legtöbb horvát tévécsatorna élőben közvetítette.

A repülőgép vasárnap 17 óra után szállt le a horvát fővárosban a tűzoltók vízágyúiból rajzolt diadalívek közepette. A válogatott futballisták bronzérmükkel a nyakukban szálltak ki a repülőgépből, ahol Nikolina Brnjac idegenforgalmi és sportminiszter, Tomislav Tomasevic, Zágráb polgármestere és Kresimir Ackar, Velika Gorica polgármestere fogadta őket. A játékosokat a Franjo Tudjman repülőtérről busszal szállították a Jellasics főtérre, melynek útvonalán ezrek sorakoztak fel, hogy üdvözöljék a nemzeti csapatot. Eközben több tízezren már a főtéren várták őket.

Bár a rendőrség korábban arra kérte a szurkolókat, hogy ne használjanak pirotechnikai eszközöket, a fáklyák még a játékosok megérkezése előtt vörösbe öltözötték az eget. A tömeg miatt a válogatottat szállító autóbusz csak lassan tudott haladni. A mindössze 22 kilométer hosszú utat másfél óra alatt tette meg.

A hivatalos program 16 órakor kezdődött. Ez idő alatt számos hazai előadó szórakoztatta az embereket, a tér pedig már délután két órakor megtelt várakozókkal. Az ünneplés késő éjszakába nyúlhat, az egész városban megbénult a forgalom.

Négy évvel ezelőtt félmillió ember várta az akkor ezüstérmes horvát válogatottat Zágrábban, Horvátország történetében addig még soha nem volt hasonló tömeges megmozdulás. A horvát labdarúgó-válogatott az ország függetlensége óta hat világbajnoksági tornán szerepelt és háromszor ért el dobogós helyezést.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.