Hősként fogadták a bronzérmes horvát csapatot Zágrábban

Hősként fogadták a bronzérmes horvát csapatot Zágrábban

Hatalmas tömeg várta a katari világbajnokságról hazatérő horvát labdarúgó-válogatottat a fővárosban. A négy éve ezüstérmet szerző nemzeti csapat ezúttal bronzérmesként zárta a tornát.

Tömeg és örömujjongás fogadta a horvát válogatottat vasárnap Zágrábban, tízezrek éljenezték a világbajnoki bronzérmes csapatot a főtéren és az utcákon. Az érkezést és az utat a legtöbb horvát tévécsatorna élőben közvetítette.

A repülőgép vasárnap 17 óra után szállt le a horvát fővárosban a tűzoltók vízágyúiból rajzolt diadalívek közepette. A válogatott futballisták bronzérmükkel a nyakukban szálltak ki a repülőgépből, ahol Nikolina Brnjac idegenforgalmi és sportminiszter, Tomislav Tomasevic, Zágráb polgármestere és Kresimir Ackar, Velika Gorica polgármestere fogadta őket. A játékosokat a Franjo Tudjman repülőtérről busszal szállították a Jellasics főtérre, melynek útvonalán ezrek sorakoztak fel, hogy üdvözöljék a nemzeti csapatot. Eközben több tízezren már a főtéren várták őket.

Bár a rendőrség korábban arra kérte a szurkolókat, hogy ne használjanak pirotechnikai eszközöket, a fáklyák még a játékosok megérkezése előtt vörösbe öltözötték az eget. A tömeg miatt a válogatottat szállító autóbusz csak lassan tudott haladni. A mindössze 22 kilométer hosszú utat másfél óra alatt tette meg.

A hivatalos program 16 órakor kezdődött. Ez idő alatt számos hazai előadó szórakoztatta az embereket, a tér pedig már délután két órakor megtelt várakozókkal. Az ünneplés késő éjszakába nyúlhat, az egész városban megbénult a forgalom.

Négy évvel ezelőtt félmillió ember várta az akkor ezüstérmes horvát válogatottat Zágrábban, Horvátország történetében addig még soha nem volt hasonló tömeges megmozdulás. A horvát labdarúgó-válogatott az ország függetlensége óta hat világbajnoksági tornán szerepelt és háromszor ért el dobogós helyezést.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.