ESG módszertant dolgozott ki cégek számára a Budapesti Értéktőzsde

ESG módszertant dolgozott ki cégek számára a Budapesti Értéktőzsde

A BÉT szakmai módszertani útmutatóval szeretne hozzájárulni a magyar kkv-szektor környezettudatosságának erősít��séhez.

Zártkörű workshopot tartott december 9-én a hazai kkv-k ESG módszertanára fókuszálva a Budapesti Értéktőzsde. A rendezvényen Bókay Márton nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkár, Lukács Ákos, az EY Klímaváltozási és Fenntarthatósági Szolgáltatások területért felelős partnere, illetve Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese is tartott előadását. A program során a résztvevők számára bemutatásra került a BÉT és az EY által kidolgozott kkv-minősítési eljárás, valamint a hozzá kapcsolódó ESG-szolgáltatások.

A szakmai rendezvény keretein belül a résztvevők részletesen megismerkedhettek a BÉT és az EY által közösen kidolgozott, többlépcsős ESG minősítési módszertannal, amely a minősítés megszerzéséhez szükséges környezeti, társadalmi és irányítási mutatók használatához ad támaszpontot, és segíti a hazai kkv-k fejlődését a fenntarthatósághoz vezető úton. Az elkészült módszertant a BÉT által akkreditált ESG tanácsadók fogják bemutatni a kkv-nak, valamint pilot-értékeléseket is fognak végezni annak segítségével 2023 első negyedévében.

A Budapesti Értéktőzsde fontos céljai között szerepel az ESG befektetések támogatása és a fenntarthatósági szempontrendszer érvényesítése a vállalati stratégiákban. Ennek szellemében hozták létre az ESG Útmutatót, amely segítséget nyújt a vállalatok számára az ESG-kritériumok közötti eligazodásban, a BÉT mentorprogramját pedig zöldfinanszírozási tanácsadással és ESG képzéssel bővítette.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.