Egy hónappal tovább használhatók a lejárt diákigazolványok

Egy hónappal tovább használhatók a lejárt diákigazolványok

Az Oktatási Hivatal és a Technológiai és Ipari Minisztérium döntésének értelmében egy hónappal meghosszabbították a diákigazolványok érvényességi idejét a közlekedési szolgáltatóknál, így november 30-ig használhatók a MÁV-START, a Volánbusz és a HÉV járatain.

A köznevelésben a 2021/2022-es tanév érvényesítő matricájával, a felsőoktatásban pedig a 2021/2022-es tanév II. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokkal egy hónappal tovább, november 30-ig lehet kedvezményesen utazni a MÁV-Volán-csoport járatain, és a HÉV-en.

A diákigazolvány érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31. napjáig, amelyben a tanuló betölti a 16. életévét. Azok a diákok, akik 2006. augusztus 31-e előtt születtek idén november 30-ig tudják matrica nélküli diákigazolvánnyal igazolni az utazási jogosultságukat.

Továbbá október 31. helyett november 12-ig fogadják el a MÁV-Volán-csoport járatain az október 25. és november 3. között lejárt QR kódos diákigazolvány-helyettesítő igazolásokat a diákok utazási kedvezményekre való jogosultság igazolásaként.

A közoktatásban és a felsőoktatásban részt vevő nappali és esti tagozatos tanulók a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézményük között bérletkedvezménnyel, továbbá bármely viszonylatban menetjegy kedvezményekkel a meghatározott feltételek szerint utazhatnak. Az oktatási intézmények levelező oktatásban részt vevő tanulója érvényes diákigazolvánnyal a lakóhely és az oktatási intézmény között jogosult kedvezményes menetjegy váltására.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.