Csaknem 4000 tonna segélyt vittek Ukrajnába a szlovákiai civilek

Csaknem 4000 tonna segélyt vittek Ukrajnába a szlovákiai civilek

A több mint fél éve tartó háború kezdete óta számos európai ország igyekszik humanitárius segítséget nyújtani a háború áldozatainak. Természetesen nem marad ki a sorból Szlovákia sem.

Már megközelítőleg 4000 tonnányi humanitárius segélyt gyűjtöttek Ukrajnának a háború kitörése óta a szlovákiai fejlesztési szervezetek platformjaként működő Ambrela partnerszervezetei.

A szállítmányok összértéke 7,5 millió euróra (több mint 3 milliárd forint) tehető

– tájékoztatta a TASR-t Boba Markovič Baluchová, a platform kommunikációs vezetője.

Közel 200 kamionnyi szállítmányról van szó, főleg tartós élelmiszerekről, egészségügyi eszközökről és gyógyszerekről, tisztálkodási szerekről, edényekről. Elsősorban olyan területekre kerültek a segélyszállítmányok, amelyeket közvetlenül érintettek a harcok – mondta Boba Markovič Baluchová.

Az elosztóközpontok szerint most főleg élelmiszerre, tisztítóeszközökre, egészségügyi eszközökre van szükség, ezekből fogy a legtöbb. A szlovákiai civil szervezetek folytatják a gyűjtést Ukrajna számára – egészítette ki a szakember.

Az Ambrela a háború kezdete óta koordinálja az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítség gyűjtését és célba juttatását. Az ukrajnai partnerektől kapott információk alapján a leghatékonyabb segítséget nyújtjuk, és biztosítjuk a szállításhoz szükséges humanitárius folyosót – egészítette ki Daniel Kaba, a platform ügyvezető titkára.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.