Csaknem 4000 tonna segélyt vittek Ukrajnába a szlovákiai civilek

Csaknem 4000 tonna segélyt vittek Ukrajnába a szlovákiai civilek

A több mint fél éve tartó háború kezdete óta számos európai ország igyekszik humanitárius segítséget nyújtani a háború áldozatainak. Természetesen nem marad ki a sorból Szlovákia sem.

Már megközelítőleg 4000 tonnányi humanitárius segélyt gyűjtöttek Ukrajnának a háború kitörése óta a szlovákiai fejlesztési szervezetek platformjaként működő Ambrela partnerszervezetei.

A szállítmányok összértéke 7,5 millió euróra (több mint 3 milliárd forint) tehető

– tájékoztatta a TASR-t Boba Markovič Baluchová, a platform kommunikációs vezetője.

Közel 200 kamionnyi szállítmányról van szó, főleg tartós élelmiszerekről, egészségügyi eszközökről és gyógyszerekről, tisztálkodási szerekről, edényekről. Elsősorban olyan területekre kerültek a segélyszállítmányok, amelyeket közvetlenül érintettek a harcok – mondta Boba Markovič Baluchová.

Az elosztóközpontok szerint most főleg élelmiszerre, tisztítóeszközökre, egészségügyi eszközökre van szükség, ezekből fogy a legtöbb. A szlovákiai civil szervezetek folytatják a gyűjtést Ukrajna számára – egészítette ki a szakember.

Az Ambrela a háború kezdete óta koordinálja az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítség gyűjtését és célba juttatását. Az ukrajnai partnerektől kapott információk alapján a leghatékonyabb segítséget nyújtjuk, és biztosítjuk a szállításhoz szükséges humanitárius folyosót – egészítette ki Daniel Kaba, a platform ügyvezető titkára.

Hirdetés

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, és régi fényében pompázik majd a „Széchenyi Lánczhíd” felirat is, amely újra felkerül a talapzatokra. A hídpályát a tervek szerint idén decemberben visszaadják a forgalomnak.