Vasárnap zárul a romániai népszámlálás

Vasárnap zárul a romániai népszámlálás

Többszöri hosszabbítás után július 31-én ténylegesen véget ér a Romániában zajló népszámlálás.

Sokan még mindig nem érzik a jelentőségét a népszámláláson való részvételnek. Fontos azonban tudniuk, hogy a cenzus eredményei egész közösségünk jövőjét határozzák meg. Az eredmények alapján tudjuk majd értékelni az erdélyi magyarság aktuális helyzetét, számát és életkörülményeit, és ezek ismeretében lehet tervezni a jövőt. A nyelvhasználati jogok pedig a 20 százalékos etnikai aránytól függenek, ez akár veszélybe is kerülhet például Nagyváradon, Négyfaluban, Szászrégenben, Marosludason, Szilágysomlyón, Maroshévízen, Pécskán vagy Kisjenőben, és számos más kisebb településen. Ezért fontos, hogy vasárnapig mindenkit megszámoljunk – áll a Népszámlálás.ro sajtóközleményében.

A biztatás azoknak szól, akik mindeddig halogatták a népszámláláson való részvételt, hiszen a romániai Országos Statisztikai Intézet adatai szerint vasárnapig a 19 millióra becsült lakosság csupán 90 százalékát, azaz 17,1 millió személyt sikerült regisztrálni.

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Temes megyében a feltételezett lakosság 25, Kolozsban 15, Brassóban 13, Marosban 9, Szatmárban 7, Máramarosban, Aradban és Hargitában 6, Biharban és Fehér megyében pedig 5-5 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig.

A Népszámlálás.ro becslései szerint a szóban forgó megyékben a nem lekérdezettek között több tízezer magyar is lehet, aki kimaradhat a népszámlálásból.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aki nem válaszolt online, és a számlálóbiztos sem kereste fel otthonában, akkor az utolsó napokban is két lehetősége van arra, hogy ne maradjon ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyíltak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat. Emellet az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, akik segítenek abban, hogy a lakcímnek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz.

Az alulszámlálás veszélye miatt a Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát.

A kérdőíveket mindenkire vonatkozóan ki kell tölteni, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak. Közleményüket azzal zárták, hogy mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...