Vasárnap zárul a romániai népszámlálás

Vasárnap zárul a romániai népszámlálás

Többszöri hosszabbítás után július 31-én ténylegesen véget ér a Romániában zajló népszámlálás.

Sokan még mindig nem érzik a jelentőségét a népszámláláson való részvételnek. Fontos azonban tudniuk, hogy a cenzus eredményei egész közösségünk jövőjét határozzák meg. Az eredmények alapján tudjuk majd értékelni az erdélyi magyarság aktuális helyzetét, számát és életkörülményeit, és ezek ismeretében lehet tervezni a jövőt. A nyelvhasználati jogok pedig a 20 százalékos etnikai aránytól függenek, ez akár veszélybe is kerülhet például Nagyváradon, Négyfaluban, Szászrégenben, Marosludason, Szilágysomlyón, Maroshévízen, Pécskán vagy Kisjenőben, és számos más kisebb településen. Ezért fontos, hogy vasárnapig mindenkit megszámoljunk – áll a Népszámlálás.ro sajtóközleményében.

A biztatás azoknak szól, akik mindeddig halogatták a népszámláláson való részvételt, hiszen a romániai Országos Statisztikai Intézet adatai szerint vasárnapig a 19 millióra becsült lakosság csupán 90 százalékát, azaz 17,1 millió személyt sikerült regisztrálni.

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Temes megyében a feltételezett lakosság 25, Kolozsban 15, Brassóban 13, Marosban 9, Szatmárban 7, Máramarosban, Aradban és Hargitában 6, Biharban és Fehér megyében pedig 5-5 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig.

A Népszámlálás.ro becslései szerint a szóban forgó megyékben a nem lekérdezettek között több tízezer magyar is lehet, aki kimaradhat a népszámlálásból.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aki nem válaszolt online, és a számlálóbiztos sem kereste fel otthonában, akkor az utolsó napokban is két lehetősége van arra, hogy ne maradjon ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyíltak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat. Emellet az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, akik segítenek abban, hogy a lakcímnek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz.

Az alulszámlálás veszélye miatt a Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát.

A kérdőíveket mindenkire vonatkozóan ki kell tölteni, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak. Közleményüket azzal zárták, hogy mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.