Mintegy 800 ukrán diák tehet érettségi Bécsben

Mintegy 800 ukrán diák tehet érettségi Bécsben

Különleges érettségik kezdődtek 2022. július 22-én az osztrák fővárosban. A háborús helyzet ellenére ugyanis az érettségi előtt álló ukrán menekült fiatalok is letehetik a vizsgáikat.

Az interneten hetek óta kering egy szomorú fénykép arról a középiskolás ukrán lányról, aki szalagavatóra szánt báli ruhájában áll iskolája romjai között. Az egykori tervek szalagavatóról, érettségiről és jövőről éles kontrasztban állnak a képen látható sivár jelennel. Ez az érzés ismerős lehet sok ezer Ukrajnából menekült diáknak, akinek hazája elhagyásával, tanulmányai megszakadásával teljesen bizonytalanná vált a jövője.

Bécs Város számukra hozta létre az Ukrán Oktatási Központot, ahol az elmúlt hónapokban 14 tanár dolgozott azon, hogy mintegy 100 ukrán menekült diákot felkészítsenek az érettségire.

Fontos volt számunkra, hogy ezeknek a fiataloknak ebben a bizonytalan időszakban is megteremtsük a lehetőséget a továbbtanulásra, hogy lássanak maguk előtt perspektívát – nyilatkozta Christoph Wiederkehr alpolgármester és integrációs ügyekért felelős tanácsnok.

Összesen 10 tantárgyból kaptak képzést a fiatalok, az ukrán nyelv és irodalom, a matematika és a történelem mellett pedig napi 2-4 órás intenzív német nyelvtanfolyamon is részt vehettek. Az étkezésüket és tankönyveiket természeten ingyenesen biztosítja a város. Az oktatási központ pedig a napi oktatás mellett kirándulásokat, városi sétákat és más iskolán kívüli tevékenységeket is szervezett, hogy a gyerekek minél jobban összekovácsolódjanak és otthon érezhessék magukat a városban.

A három szakaszból álló online érettségire, amelynek első fordulóját július 22. és augusztus 4. között tartják, összesen 800 ukrán diák jelentkezett egész Ausztriából. A vizsgák szervezésével az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium bízta meg a bécsi Ukrán Oktatási Központot, a számítógéptermeket a vizsgák lebonyolításához pedig a Bécsi Egyetem biztosítja.

A sikeresen érettségizők ősztől folytathatják tanulmányaikat az ukrán bachelor szakokon, A2-es szintű német nyelvvizsga birtokában pedig a bécsi egyetemek is t��rt karokkal várják őket.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.