Egy héttel meghosszabbították a romániai népszámlálást

Egy héttel meghosszabbították a romániai népszámlálást

Az eredeti határidőt egy héttel megtoldva, július 24-ig tart majd a romániai népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza.

Az romániai Országos Statisztikai Intézet keddi döntésének értelmében egy héttel hosszabbítják meg a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes lekérdezési időszak. A Népszámlálás.ro közleménye rámutat arra, hogy ez a döntés egy utolsó esélyt jelent a romániai magyar közösségnek is: 100 ezer magyar is kimaradhat a népszámlálásból, ha a hosszabbításban nem sikerül felpörgetni a lekérdezés-válaszadás ütemét.

Ugyanakkor a cenzus magyar kampányának szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben nagyon lassan haladt a népszámlálás személyes lekérdezésen alapuló szakasza, de eddig a lakosságnak minimális lehetősége volt arra, hogy segítse az összeírás folyamatát.

Ha nem töltöttük ki online, vagy a számlálóbiztos még nem keresett otthonunkban, akkor két lehetőségünk maradt arra, hogy ne maradjunk ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyitottak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatainkat. Ezen a linken érhető el az összeírópontok listája. Másrészt az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, ha még nem járt nálunk a számlálóbiztos. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz – emelte ki a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Kolozs megyében a feltételezett lakosság 26, Marosban és Szatmárban 20, Biharban 15, Hargitában 14, Szilágyban 13, Kovászna megyében pedig a 12 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig.

Látni kell, hogy ezekben a megyékben a nem lekérdezettek között megyénként több tízezer magyar személy is lehet, akik kimaradhatnak a népszámlálásból. Országos szinten akár 100 ezer magyart »veszíthetünk el«, ha nem sikerül mindenkit megszámolni – áll a kommünikében.

Az alulszámlálás veszélye miatt a Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a romániai magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát. Ugyanakkor figyeljenek arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre. Ezt továbbra is a dovrec.insse.ro oldalon lehet ellenőrizni a személyi szám megadásával.

A kérdőíveket mindenkire vonatkozóan ki kell tölteni, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak! Arra is vigyázni kell – és ezt mindenképpen érdemes ellenőrizni –, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.