Magyarország vétózott, nem támogatja a globális minimumadó EU-s bevezetését

Magyarország vétózott, nem támogatja a globális minimumadó EU-s bevezetését

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának („ECOFIN”) 2022. június 17-én tartott ülésén az egyik napirendi pont a globális minimumadó szabályainak uniós bevezetése volt, azonban erről nem született megállapodás, mivel Magyarország úgy döntött, hogy nem támogatja a javaslatot.

Az Európai Bizottság még a tavalyi év végén nyilvánosságra hozta irányelv-tervezetét a globális minimum adó európai uniós implementációja kapcsán. Az OECD szintjén elért nemzetközi konszenzus ellenére az irányelv-tervezet elfogadása már több alkalommal is nehézségekbe ütközött, de a legutóbbi ECOFIN ülés alkalmával már csak egyetlen tagállam, Lengyelország, támogatása hiányzott a javaslat egyhangú elfogadásához.

Lengyelország az irányelv-tervezet legutóbbi módosításai nyomán a múlt hét pénteki tárgyaláson már támogatni tudta a javaslatot. A javaslat ennek ellenére nem került elfogadásra, mert Magyarország korábbi álláspontjával szemben úgy döntött, hogy megvétózza a javaslatot – ismertette Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

A magyar delegáció azzal érvelt, hogy a minimumadó bevezetése csak rontana a jelenleg is nehéz gazdasági körülményeken. Emellett, a döntést befolyásolta az is, hogy a szabályok bevezetéséhez, és azok határon átnyúló összehangolt alkalmazásához még nem születtek meg a részletes szabályok, és ezek ismerete nélkül a magyar álláspont szerint elhamarkodott döntés lenne a szabályrendszer bevezetésére kötelezettséget vállalni.

A fentiek ellenére az Európai Bizottság gazdaságért felelős biztosa, Paolo Gentiloni, és az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Franciaország pénzügyminisztere, Bruno Le Maire, továbbra is optimisták azzal kapcsolatban, hogy a magyar delegáció által felvetett problémák orvosolhatók és a soros francia elnökség végéig, azaz 2022. június 30.-ig, egyhangú megállapodásra lehet jutni. Amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben további fejlemények a 2022. július 12-én esedékes ECOFIN ülésen várhatók.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.