Gyakrabban jár, és drágább is lesz a repülőtéri buszjárat Budapesten

Gyakrabban jár, és drágább is lesz a repülőtéri buszjárat Budapesten

A pandémia visszaszorulása és a turizmus újraéledése miatt ismét növekedik a 100E autóbusz kihasználtsága, így a BKK sűríti a járat indulásait. Egyúttal a Budapest belvárosa és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között közlekedő autóbuszra váltható jegy ára is drágulni fog július 1-től.

A reptéri járat kényelmes és közvetlen összeköttetést biztosít a belváros és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között. A 100E autóbusz kihasználtsága a pandémia előtti időszakhoz közelít, ezért a BKK az ügyfelek elvárásaihoz igazodva a buszok menetrendjének sűrítéséről döntött.

Az autóbuszok június 1-től, szerdától:

  • minden nap, napközben 10 percenként indulnak,
  • kedden, szerdán és csütörtökön 8 és 9 óra között az eddigi 15 perc helyett 12 percenként elérhetők,
  • hajnalban és késő este további járatok segítik a kényelmes utazást.

Éjszaka, 25 perccel később, 1:05 helyett 1:30-kor indul a belváros felé az utolsó busz, ezzel is segítve a késő éjszakai repülőjáratokkal érkező utasokat.

Drágul a repülőtérre menő utazás

A BKK tájékoztatása szerint Budapest közösségi közlekedése a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is kiszámíthatóan, fennakadások nélkül működik, a társaság pedig továbbra is biztosítani szeretné a stabil működést.

A 100E autóbuszont Július 1-től 1500 forintra emelkedik a menetjegy ára.

A 100E vonal használatával kapcsolatban még 2019-ben készített a BKK egy felmérést. A kutatás adatai szerint a repülőtéri járat utasainak 83 százaléka külföldi, akik csak alkalmi jelleggel használják a BKK szolgáltatásait. Az említett felmérés szerint az utasok nagyobb része a 3,7 eurós árszintet (ami jelenlegi árfolyamon számítva megközelítőleg 1500 forint) is elfogadhatónak tartaná a 100E autóbuszra váltható repülőtéri vonaljegyért.

Külföldön változó képet mutat a budapesti repülőtéri vonaljegyhez hasonló termékek ára:

  • Londonban kb. 3000 forinttól,
  • Párizsban kb. 3500-4200 forintért,
  • Rómában legalább 1700-1800 forintért,
  • Prágában kb. 1300-1400 forintért,
  • Bécsben kb. 2800 forintért lehet eljutni a repülőtérről a belvárosig, vagy onnan vissza.

A buszok a reptér felé csak a Kálvin térnél állnak meg (az éjszakai járatokról való átszállást megkönnyítve 3:32-kor és 4:02-kor az Astoriánál is megállnak a járatok), míg a Deák Ferenc tér felé tartó buszokról a Kálvin tér mellett az Astoriánál is le lehet szállni.

A 100E repülőtéri busszal kapcsolatban minden további információ, valamint a járat részletes menetrendje is megtalálható a BKK oldalán.