Visszaesés jellemezte áprilisban a magyar tőzsdét

Visszaesés jellemezte áprilisban a magyar tőzsdét

Áprilisban is ingadozó hangulat jellemezte a nemzetközi piacokat. A tengerentúli börzéken a Fed kamatemelései, az ázsiai tőzsdéken a koronavírus-járványhoz köthető újbóli lezárások hatásai tükröződtek, az európai piacok teljesítményét pedig az orosz-ukrán háború gazdasági következményei mozgatták.

A több mint két hónapja tartó orosz-ukrán háborús konfliktus, az ebből kifolyólag egyre inkább növekvő élelmiszerellátási krízis, a világszerte tapasztalható infláció, valamint a globális nyersanyag-hiány nagymértékben rányomja a bélyegét a tőzsdék teljesítményére.

A nemzetközi tendenciák a Budapesti Értéktőzsde vezető részvénymutatóján, a BUX indexen is éreztették a hatásukat áprilisban – a 43 470 pontos záróérték 2,8 százalékos csökkenést jelent márciushoz képest. A legmagasabb napi értéket április 4-én produkálta a mutató, amikor 45 398 ponton zárt az index.

A vezető részvények közül ismét az OTP Bank emelkedett ki, a bankpapír közel 204 milliárd forintos forgalmat produkált, amely a teljes részvénypiaci forgalom 64,6 százalékát jelenti. Második helyen, a részvényárfolyamát tekintve 4,4 százalékkal emelkedve a márciusi záróértékhez képest, a Mol zárt 67,9 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen a Richter végzett, amelynek értékpapírjával 33,7 milliárd forint értékben folyt kereskedés a hónap során.

Az azonnali részvénypiac összességében 315,6 milliárdos forgalmat bonyolított le áprilisban, amely átlagosan napi 16,6 milliárd forintnak felel meg.
 
A befektetési szolgáltatók rangsorában áprilisban a Wood&Company végzett az első helyen, a társaság 161,8 milliárdos forgalmat bonyolított a hónapban, míg a második és a harmadik helyen a Concorde és az Erste Bank futott be 161,1, illetve 121,8 milliárdos forgalommal.

Az árupiac erős hónapon van túl, a forgalom mintegy duplájára növekedett márciushoz képest. Ennek 100 százalékát a határidős gabona szekció, azon belül is a fenntartható takarmánykukorica tette ki 957,3 millió forintos forgalommal.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.