Visszaesés jellemezte áprilisban a magyar tőzsdét

Visszaesés jellemezte áprilisban a magyar tőzsdét

Áprilisban is ingadozó hangulat jellemezte a nemzetközi piacokat. A tengerentúli börzéken a Fed kamatemelései, az ázsiai tőzsdéken a koronavírus-járványhoz köthető újbóli lezárások hatásai tükröződtek, az európai piacok teljesítményét pedig az orosz-ukrán háború gazdasági következményei mozgatták.

A több mint két hónapja tartó orosz-ukrán háborús konfliktus, az ebből kifolyólag egyre inkább növekvő élelmiszerellátási krízis, a világszerte tapasztalható infláció, valamint a globális nyersanyag-hiány nagymértékben rányomja a bélyegét a tőzsdék teljesítményére.

A nemzetközi tendenciák a Budapesti Értéktőzsde vezető részvénymutatóján, a BUX indexen is éreztették a hatásukat áprilisban – a 43 470 pontos záróérték 2,8 százalékos csökkenést jelent márciushoz képest. A legmagasabb napi értéket április 4-én produkálta a mutató, amikor 45 398 ponton zárt az index.

A vezető részvények közül ismét az OTP Bank emelkedett ki, a bankpapír közel 204 milliárd forintos forgalmat produkált, amely a teljes részvénypiaci forgalom 64,6 százalékát jelenti. Második helyen, a részvényárfolyamát tekintve 4,4 százalékkal emelkedve a márciusi záróértékhez képest, a Mol zárt 67,9 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen a Richter végzett, amelynek értékpapírjával 33,7 milliárd forint értékben folyt kereskedés a hónap során.

Az azonnali részvénypiac összességében 315,6 milliárdos forgalmat bonyolított le áprilisban, amely átlagosan napi 16,6 milliárd forintnak felel meg.
 
A befektetési szolgáltatók rangsorában áprilisban a Wood&Company végzett az első helyen, a társaság 161,8 milliárdos forgalmat bonyolított a hónapban, míg a második és a harmadik helyen a Concorde és az Erste Bank futott be 161,1, illetve 121,8 milliárdos forgalommal.

Az árupiac erős hónapon van túl, a forgalom mintegy duplájára növekedett márciushoz képest. Ennek 100 százalékát a határidős gabona szekció, azon belül is a fenntartható takarmánykukorica tette ki 957,3 millió forintos forgalommal.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.