Nyereményjátékot indítottak a romániai népszámlálások résztvevőknek

Nyereményjátékot indítottak a romániai népszámlálások résztvevőknek

Töltsd ki a népszámlálási kérdőívet május 15-ig, és nyerj egy iPhone-t magadnak és egy interaktív okostáblát egy iskolának – biztatja a Népszámlálás.ro az erdélyi magyarokat a népszámláláson és egy újabb kezdeményezésükben, egy nyereményjátékban való részvételre a szerkesztőségünknek eljuttatott felhívásában.

A játék lényege, hogy akik május 15-ig kitöltik a népszámlálási kérdőívet, és a részvételi igazolásukat beküldik a nepszamlalas.ro/nyeremenyjatek oldalra, azok egy nyereménysoroláson vesznek részt. Egy személy nemcsak a saját igazolását küldheti be, hanem a családtagokét, illetve azokét is, akiknek segített a kitöltésben. Minél több igazolást töltenek fel a játékosok május 22-ig, annál nagyobb esélyük lesz nyerni a május 24-i sorsoláson. A digitális igazolásokat a dovrec.insse.ro oldalról lehet letölteni, ezeket a statisztikai hivatal állítja ki a népszámlálási kérdőív beküldését követő legtöbb 7 nap után.

A játékban résztvevők között 10 nyertest sorsolnak ki. Ők nemcsak egy iPhone-t nyerhetnek, hanem egy interaktív oktatótáblát ajánlhatnak fel egy általuk előre kiválasztott olyan magyar nyelven (is) oktató iskolának, amely 50 százalék alatti magyar lakosságaránnyal rendelkező településen működik.

Ebbe beletartoznak például a szórványban működő iskolák, de akár a marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi vagy szatmárnémeti iskolák is – hívja fel a figyelmet Marosan Csaba színművész, aki a projekt mellé állva egy videóban buzdítja az erdélyi magyarokat arra, hogy kapcsolódjanak be a játékba.

Ugyanakkor a színművész nagy feladatnak tekinti azt, hogy május 15-ig, a népszámlálás online szakaszában minél több magyart megszámoljunk. Erre utal Barna Gergő, a magyar népszámlálási kampány koordinátora is a játék lanszírozása kapcsán: A nyereményjátékot azért indítottuk el, hogy bátorítsuk a magyar lakosságot a népszámláláson való online részvételre, és arra, hogy segítsenek az idősebbeknek is a kitöltésben. A játékkal arra is szeretnénk ösztönözni a válaszadókat, hogy ellenőrizzék, hogy a kérdőívüket a statisztikai hivatal érvényesítette-e, validálta-e.

Ugyanakkor a szociológus azt is kiemelte, hogy – mivel a népszámlálás egy közösségi ügy – fontosnak tartották azt is, hogy a játéknak is legyen társadalmi haszna. Úgy gondoljuk, hogy a legjobb helyre fognak kerülni a közösségi célra szánt nyeremények, hiszen a gyermekeink, az iskolák használhatják majd ezeket az oktatásban – magyarázta a kampánykoordinátor.

A nyereményalap 10 darab új, kártyafüggetlen iPhone SE 3 mobiltelefon (darabonként hozzávetőleg 500 euró értékben) és 10 darab teljesen felszerelt digitális tábla, állvánnyal, számítógéppel, magyar nyelvű oktatási szoftverekkel (darabonként hozzávetőleg 3200 euró értékben).

Áprilisban csaknem kétezerrel csökkent a cégek száma Magyarországon márciushoz képest, és hétezerrel kevesebb vállalat működik, mint év elején. A negatív tendencia már négy hónapja tart.