Továbbra is alacsony a városi részvétel a romániai népszámláláson

Továbbra is alacsony a városi részvétel a romániai népszámláláson

A népszámlálás ötödik hete után, az online szakasz félidejében mintegy négymillió kérdőív érkezett be a romániai Országos Statisztikai Intézethez.

A Népszámlálás.ro becslései szerint a romániai magyarok érdeklődése enyhén meghaladja az országos átlagot, eddig mintegy 265 ezren élhettek az önkitöltés lehetőségével.

A becsült országos részvételi arány 20,8 százalékos az április 17-i hivatalos adatközlés alapján. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 21,6 százalékos lehet.

A Népszámlálás.ro kiemeli: egyelőre a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok közt lehetnek csak részben kitöltött, nem validált kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai, illetve duplumok is. A népszámlálás végső eredményeiben azonban csak az elfogadott, validált kérdőívek fognak számítani. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insee.ro oldalon ellenőrizzük, hogy a válaszainkat elfogadták-e.

A hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Bihar, Szilágy, Szatmár, Maros, Kolozs és Kovászna átlagon felüli, Hargita átlagon aluli teljesítménnyel rendelkezik. Az elmúlt héten a 42 megye sorrendjében keveset javított helyezésén Hargita (31 vs. 32), Szilágy (10 vs. 12), Kolozs (18 vs. 19), illetve veszített lendületéből Kovászna (19 vs. 18), Szatmár (11 vs. 9) és Maros (14 vs. 13). Bihar megye továbbra is a 8. helyen van. A szórványmegyék közül Brassó, Arad, Beszterce-Naszód, Szeben és Máramaros átlagon felüli, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér és Bákó átlagon aluli – viszont ez már keveset árul el a feltételezett magyar részvételről.

Forrás: Népszámlálás.ro

A településméret szerint is jelentősek az eltérések, míg falvakon 22,4 százalékos, addig városokon csupán 19,3 százalékos a becsült részvételi hajlandóság. A jelentős magyar közösséggel rendelkező városokban is változó az összeírás hatékonysága: Aradon 27, Sepsiszentgyörgyön 26, Brassóban és Szatmárnémetiben 22, Marosvásárhelyen 21, Kolozsváron és Nagyváradon 20, Csíkszeredában 16, Székelyudvarhelyen 15 százalékra becsülhető.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban. A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet: nekik kényelmesebb megoldás ez, mintsem nyáron várni majd a számlálóbiztost. Szükség esetén segítséget kérhetnek a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok keressék fel a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.