Együttműködik Budapest és Bécs második kerülete

Együttműködik Budapest és Bécs második kerülete

Budapest és Bécs második kerülete együttműködési megállapodást írt alá 2022. április 12-én az osztrák fővárosban. A két önkormányzat a jövőben elsősorban a helyi szakpolitikai, kulturális és demokráciapolitikai ügyek terén szeretne szorosabban együttműködni.

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere és Alexander Nikolai, Bécs 2. kerületének elöljárója 2022. április 12-én megállapodást írt alá arról, hogy a két főváros közigazgatási egysége a jövőben szorosabban együttműködik a helyi szakpolitikai, kulturális és demokráciapolitikai ügyek terén, elősegítve ezzel a két kerület fejlődését. A cél az, hogy a lakosság közvetlenül, a mindennapi élete során is érezze az intenzívebb kooperáció hatását, így az a kulturális és demokráciapolitikai kérdések mellett kiterjed például a városrészek zöldítésére, élhetőbbé tételére és a mobilitás fejlesztésére is.

A budapesti delegáció ellátogatott a magyar turisták körében is népszerű Naschmarktra, amely 2010 és 2015 között teljesen megújult. Ennek keretében felújították a víz- és áramhálózatot, illetve a csatorna- és vízelvezető-rendszert és akadálymentesítették a piac nagy részét. Mindezt a műemlékvédelmi előírások szigorú betartása mellett.

Bécs 2. kerülete, Leopoldstadt 19 négyzetkilométeren terül el a Duna és a Duna-csatorna közötti szigeten, lakosainak száma nagyjából 105000. A kerület legnagyobb részén a Práter fekszik, egy javarészt mindenki számára hozzáférhető ligetes terület, amelynek jellegét eredetileg a Duna alakította ki. A terület egyik felén a vidámpark és az Óriáskerék található, ami mára Bécs leghíresebb jelképévé vált. Leopoldstadt legfontosabb közlekedési csomópontja a Praterstern, ahol 2022 végére igazi közösségi teret hoznak létre a zöldterületek megduplázásával, kényelmes utcabútorokkal és egy szökőkúttal. A Praterstern közelében található az egyetemi campus és a számos bécsi kiállítás és vásár helyszínéül szolgáló Messe Wien. A kerület fontos gazdasági csomópontja a Hafen Wien, Bécs Város folyami kikötője, amely amellett, hogy fontos logisztikai központ, innovációs hub is.

Budapest II. kerülete 36,34 négyzetkilométeren terül el, lakosainak száma körül-belül 89500. A városrész legfontosabb közlekedési csomópontja a Széll Kálmán tér.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.