Tovább bővül a Mol Bubi

Tovább bővül a Mol Bubi

Összesen 5, újgenerációs Mol Bubi gyűjtőállomás telepítése kezdődött el a főváros VIII. kerületében. Az új helyszíneken a megszokott dokkolók helyett hagyományos kerékpártámaszok lesznek és a gyűjtőállomások mellett mikromobilitási pontokat is kialakítanak-

A VIII. kerületi Magdolnanegyed és az Orczynegyed nagy része eddig sajnos hiányzott a Mol Bubi hálózatából. Ez nem csupán egy helyi jelentőségű hiány volt, hanem az összhálózatot tekintve is rést képzett a Mol Bubi szolgáltatásában. Éppen ezért az Önkormányzat kezdeményezésére a BKK és a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársai már hosszú ideje dolgoztak a leghiányzóbb hálózati elemek létrejöttén.

A közös munka első ütemében a VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával, a Budapesti Közlekedési Központ koordinálásában április 11-én, hétfőn 5 újgenerációs Mol Bubi gyűjtőállomás létesítése kezdődött el az alábbi helyszíneken:

  • Teleki tér,
  • Mátyás tér,
  • Losonci lakótelep (Práter utca–Szigony utca kereszteződés),
  • Kálvária tér,
  • Bródy Sándor utca–Horánszky utca kereszteződés.
  • Az 5 új Mol Bubi és mikromobilitási pont létesítése és minél gyorsabb kialakítása érdekében az Önkormányzat pénzbeli támogatást nyújt a BKK részére. A telepítési munkák tervezett időtartama előreláthatóan két hét, így várhatóan már húsvét után birtokba vehetik a kerületi lakosok és a Mol Bubit használó ügyfelek is ezeket a pontokat.

A gyűjtőállomások könnyebb, akadálymentes megközelíthetőségét és használatát jelentős kerékpárosbarát forgalomtechnikai beavatkozásokkal biztosítják. A kerékpárosbarát közlekedésfejlesztés forgalomtechnikai csomagjában az alábbi helyszíneken készülnek beavatkozások: Horánszky utca, Bródy Sándor utca, Gutenberg tér, Rákóczi tér, Lovassy László utca, Tavaszmező utca, Bauer Sándor utca, Teleki tér, Koszorú utca, Práter utca, Tömő utca.

A Bródy Sándor utca Horánszky utca és Gutenberg tér közötti szakaszán az északi, páros oldalon javulnak a gyalogos közlekedés feltételei a járdán. Összesen 16 autóparkolóhelynyi terület szabadul fel, így az utcában akadálymentesebb, biztonságosabb és kényelmesebb lesz közlekedni gyalog és mikromobilitási eszközökkel is.

A telepítéssel egy időben a Kőfaragó utca–Vas utca kereszteződésben található gyűjtőállomás a Bródy Sándor utca-Horánszky utca kereszteződésbe kerül át, így jobban kiszolgálja a Palotanegyed északi részét.

A bővítésnek köszönhetően jelentősen javul a Palota, a Losonci, a Magdolna és az Orczy negyedek megközelíthetősége. Ezentúl ezek a területek is jobban elérhetővé válnak Mol Bubival a belváros tágabb térségéből, valamint pár percre kerülnek a közelebbi nagyforgalmú közösségi közlekedési megállók is (például Astoria, Rákóczi tér, Kálvin tér stb.). Szintén javulnak a kerületen belüli kapcsolatok is: a lakóövezetekből könnyebben elérhetővé válik a Rákóczi téri vásárcsarnok, a Teleki téri piac, a bevásárlóközpontok, a kereskedelmi és kulturális helyszínek is.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.