Messze még a cél a romániai népszámláláson

Messze még a cél a romániai népszámláláson

A romániai népszámlálás negyedik hete után a magyarok részvétele továbbra is meghaladja az országos átlagot, de még messze a cél, hogy meglegyen az egymillió magyar – számolt be a cenzus alakulásáról a Népszámlálás.ro sajtóközleménye

A becsült országos részvételi arány 16,7 százalékos a romániai Országos Statisztikai Intézet április 10-i adatai alapján. Ez napi szinten átlagosan 113 ezer kitöltött kérdőívet jelent. Amennyiben a jelenlegi érdeklődés szinten marad, akár a 38 százalékos online részvétel is elérhető országosas. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 17,8 százalékos lehet, ez 215 ezer magyar nemzetiségűek által kitöltött kérdőívet jelenthet.

A Népszámlálás.ro közleménye kiemelte, hogy a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok közt lehetnek csak részben kitöltött, nem validált kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai, illetve duplumok is. Ugyanakkor a népszámlálás végső eredményeiben kizárólakg az elfogadott, validált kérdőívek fognak számítani. Emiatt nagyon fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insee.ro oldalon mindenki ellenőrizze, hogy a válaszait elfogadták-e.

A hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül a részvételi adatok szerint Bihar, Szatmár, Szilágy, Maros, Kovászna és Kolozs átlagon felüli, Hargita jelentősen átlagon aluli teljesítménnyel rendelkezik.

Forrás: Népszámlálás.ro

Az elmúlt héten a 42 megye sorrendjében javított helyezésén Szatmár (9 vs. 17), Szilágy (12 vs. 19), Hargita (32 vs. 33), illetve rontott helyezésén Bihar (8 vs. 7), Maros (13 vs. 12), Kovászna (18 vs. 13), Kolozs (19 vs. 15). A szórványmegyék közül Brassó, Arad, Beszterce-Naszód, Szeben és Máramaros megyékben átlagon felüli a részvétel – viszont ez már keveset árul el a feltételezett magyar részvételről.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban. A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások b��tran töltsék ki egyénileg a kérdőívet: nekik kényelmesebb megoldás ez, mintsem nyáron várni majd a számlálóbiztost. Szükség esetén segítséget kérhetnek a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371900172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok keressék fel a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.