Fontos mérföldkőhöz érhet a hazai villamoshálózat

Fontos mérföldkőhöz érhet a hazai villamoshálózat

Újabb beruházásokkal készíti fel az áramhálózatot a napelemes rendszerek terjedésére az E.ON. Határon átnyúló magyar – szlovák együttműködésben öt év alatt újul meg az Észak-Dunántúl és Nyugat-Szlovákia villamosenergia-hálózata

A megújuló energiaforrások, köztük a napelemes rendszerek térnyerésével az energiaszektornak korábban soha nem látott kihívásokra kell megoldást találnia. A megújuló technológiák elterjedésével az ügyfelek maguk is energiatermelővé válhatnak, ehhez azonban évről évre egyre több napelemes rendszer hálózati csatlakozásához kell megteremteni a műszaki feltételeket. Az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt – mely 2021 decembere óta kiemelten közérdekű beruházás – egy nagy lépés az említett kihívásra adható válasz irányába az Észak-Dunántúlon.

Az E.ON Hungária Csoport a projekt keretében megerősíti és bővíti a meglevő villamos hálózati infrastruktúrát, hogy intelligens technológiák segítségével integrálja a hálózatba a dinamikusan növekvő, megújuló alapú lakossági villamosenergia-termelést. A hagyományos hálózatépítések mellett az okos hálózati eszközök alkalmazása, az intelligens mérés és a fogyasztók bevonása gazdaságilag hatékonyabb működést, rugalmas hálózati integrációt és jobb ellátásbiztonságot eredményeznek majd.

A program keretében 2021-ben Öttevényben és Gyermelyen új transzformátorállomások épültek a kapcsolódó vezetékhálózatokkal együtt, valamint idén februárban fejeződött be Székesfehérvár déli alállomásának bővítése, összesen 2,75 milliárd forintból. Az állomások építéséhez többek között a Siemens Zrt. iparági csúcsminőséget képviselő berendezéseit használták.

Az Észak-Dunántúl áramhálózatának fejlesztése az idei éveben is kiemelt beruházásokkal folytatódik. Kisbéren egy új létesítmény, egy zöldmezős alállomás építési munkálatai kezdődnek. Zalaszentgróton várhatóan év végével indul el a jelenleg üzemelő transzformátorállomás fejlesztése.

Az E.ON emellett két új nagyfeszültségű távvezetéket is létesít a projekt keretében – egy 63 kilométeres szakaszt a Bakonyon keresztül és egy 49 kilométeres vonalat Csorna-Répcelak-Csepreg között, hogy az e térségben élők számára is a lehető leginkább zavartalan legyen az áramellátás.

Fotó: E.ON

Összesen több mint 6000 távműködtetésű kapcsolóberendezés, illetve zárlatjelző telepítése is megkezdődött a program keretében. A fejlesztések legfontosabb hatása az ügyfelek szempontjából, hogy a hálózat így könnyebben ellenőrizhető és távolról is még több ponton irányítható lesz, ezzel hozzájárulva az esetleges üzemzavarok gyorsabb elhárításához.

A kiviteli tervek elkészítésével további zöldmezős alállomás építések és bővítések indulnak, ezek Répcelak, Szombathely, Veszprémvarsány, Várpalota, Zirc és Lepsény településeket érintik majd. Ezen beruházások átadására 2024-ben, illetve 2025-ben kerül majd sor.

A Danube InGrid programról

A 2020-2025 között megvalósuló Danube InGrid projekt költségvetése több mint 100 milliárd forint, amelynek hazai beruházásaira 17 milliárd forint, míg a szlovák résztvevők esetében 19 milliárd forint érkezik az Európai Unió Hálózatfinanszírozási Eszközéből (CEF) származik. Az E.ON hazai részéről mintegy 50 milliárd forint a tervezett projektköltségvetés. Az együttműködés résztvevői a ZSD, szlovák villamos energiaelosztó, a SEPS, szlovák átviteli rendszerirányító és magyar oldalról az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt, valamint a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.), aki szakmai támogatásával vesz részt a projektben. A határon átnyúló, az energiapiacok közötti mélyebb integrációt szolgáló együttműködést az Európai Unió is kiemelten kezeli.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.