Példátlan összefogás előzte meg a romániai népszámlálást

Példátlan összefogás előzte meg a romániai népszámlálást

A cél, hogy minden romániai magyart meg tudjanak számolni. Enne érdekében előre fel kell készíteni a lakosságot, tájékoztatni kell őket a népszámlálás fontosságáról és a részvétel módozatairól.

Példátlan intézményes összefogással ehhez a munkához közel harminc szervezet csatlakozott Erdély-szinten, történelmi magyar egyházak, oktatási intézmények, illetve a kulturális, gazdasági, szociális, ifjúsági szervezetek és diáktanácsok – tájékoztat a Népszámlálás.ro tájékoztató oldal.

A népszavazással kapcsolatos tájékoztató kampány szervezető felhívták a figyemet arra, hogy mindenki segítségére és munkájára szükség van. Emiatt a stáb bővült, a Népszámlálás.ro (az RMDSZ közreműködésével felállított) országos munkacsoportja az intézményes hálózat kialakítása mellett, az elmúlt hetekben a megyei és települési szintű koordinátorokat is nevesítette. A munkacsoportok elsődleges célja a tájékoztatás, majd a népszámlálás önkitöltéses időszakában (március 14. – május 15.) a lakosságot támogatni a kérdőív megválaszolásában.

Nagy a tét. A népszámlálás nemcsak azt mutatja meg, hányan és hogyan élünk magyarként Romániában, de az eredménytől függ az is, hogyan érvényesülnek nyelvhasználati és kisebbségi jogaink, településeink, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink támogatása – írták közleményükben.

A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között zajlik. A lakosságnak három lehetősége lesz a kérdőív kitöltésére: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településén az összeírópontokra, vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. Az összeírás magyar nyelven is lehetséges, mind az önkitöltés, mind pedig a személyes lekérdezés esetében.

Az országos partnerszervezetek listája ezen a linken érhető el.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.