Példátlan összefogás előzte meg a romániai népszámlálást

Példátlan összefogás előzte meg a romániai népszámlálást

A cél, hogy minden romániai magyart meg tudjanak számolni. Enne érdekében előre fel kell készíteni a lakosságot, tájékoztatni kell őket a népszámlálás fontosságáról és a részvétel módozatairól.

Példátlan intézményes összefogással ehhez a munkához közel harminc szervezet csatlakozott Erdély-szinten, történelmi magyar egyházak, oktatási intézmények, illetve a kulturális, gazdasági, szociális, ifjúsági szervezetek és diáktanácsok – tájékoztat a Népszámlálás.ro tájékoztató oldal.

A népszavazással kapcsolatos tájékoztató kampány szervezető felhívták a figyemet arra, hogy mindenki segítségére és munkájára szükség van. Emiatt a stáb bővült, a Népszámlálás.ro (az RMDSZ közreműködésével felállított) országos munkacsoportja az intézményes hálózat kialakítása mellett, az elmúlt hetekben a megyei és települési szintű koordinátorokat is nevesítette. A munkacsoportok elsődleges célja a tájékoztatás, majd a népszámlálás önkitöltéses időszakában (március 14. – május 15.) a lakosságot támogatni a kérdőív megválaszolásában.

Nagy a tét. A népszámlálás nemcsak azt mutatja meg, hányan és hogyan élünk magyarként Romániában, de az eredménytől függ az is, hogyan érvényesülnek nyelvhasználati és kisebbségi jogaink, településeink, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink támogatása – írták közleményükben.

A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között zajlik. A lakosságnak három lehetősége lesz a kérdőív kitöltésére: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településén az összeírópontokra, vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. Az összeírás magyar nyelven is lehetséges, mind az önkitöltés, mind pedig a személyes lekérdezés esetében.

Az országos partnerszervezetek listája ezen a linken érhető el.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.