Kihirdették a Zöld Béka Díj győzteseit

Kihirdették a Zöld Béka Díj győzteseit

A Deloitte Magyarország 21. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka Díjat, amely a nem pénzügyi jelentések készítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok elismerésére szolgál.

Az ALTEO nem először szerepel a Zöld Béka díjazottak között, hiszen néhány évvel ezelőtt már megnyerték a legjobb első jelentést készítő vállalat díját.

Az ALTEO egy tartalmas, összefüggéseiben is jól értelmezhető, a célok és az elért eredmények viszonyát transzparensen bemutató integrált jelentésével nyerte el a díjat. A Mizo első ízben készített jelentése pedig szintén kimagasló minőségű, átlátható és egyértelmű. A cég a hatásait a teljes értékláncon keresztül vizsgálja az érintettek bevonásával, nagy figyelmet fordítva az adatok, pozitív és negatív hatások szemléletes bemutatására is – értékelte a győztes jelentéseket Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlesztésért (BCSDH) ügyvezetője, a Zöld Béka Díj zsűrijének elnöke.

A Sole-Mizo már több éve dolgozik a vállalat fenntarthatósági stratégiájának kialakításán, ennek egyik mérföldköve az első fenntarthatósági jelentés kiadása. A vállalat küldetése egyértelmű: a fogyasztóik számára a jövőben is úgy szeretnének finom, minőségi és tápláló tejtermékeket kínálni, hogy ezt a környezetünkkel összhangban, a hazai gazdaságokat erősítve, büszke és elégedett kollégák társaságában teszik.

Most érkeztünk el munkánk azon fázisába, amikor már kellőképpen feltérképeztük a minket érintő fenntarthatósággal kapcsolatos témaköröket ahhoz, hogy összefoglaljuk és megosszuk a világgal azt, hogy mit tettünk eddig, hol tartunk most és milyen célokat tűztünk ki magunk elé 2025-ig. Fontosnak tartottuk, hogy a jelentésünket csak akkor készítsük el, amikor már valós és hiteles tényekre alapozva tudunk nyilatkozni magunkról, reális és érdemi célkitűzéseket tudunk megfogalmazni tevékenységünkről. Sokat dolgoztunk azon, hogy ez a jelentés létrejöhessen, és bár mi úgy ítéltük meg, hogy jó munkát végeztünk, szerettük volna egy külső, objektív, de szakértő féllel is véleményeztetni munkánkat, valamint egyúttal megmérettetni magunkat más hazai vállalkozásokkal. A díj elnyerése egy egyértelmű pozitív visszaigazolás számunkra, hogy jó útra léptünk – osztotta meg gondolatait Gerbrant Redmer de Boer, a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója.

Hosszú út vezetett a mostani díjhoz az ALTEO-nál a négy évvel ezelőtti „Legjobb első fenntarthatósági jelentés” óta.

Büszkék vagyunk rá, hogy jelentési struktúránk mára példaértékűvé vált, és kiérdemelte a Deloitte Zöld Béka díját. Amellett, hogy folyamatosan növeljük a megújuló energia és a nagy hatásfokú földgázos erőműveink részarányát, K+F+I projektjeinkkel, köztük a megújulók támogatását szolgáló akkumulátortelepekkel is a jövő energiamixét igyekszünk megvalósítani. A fenntartható megoldások kiépítése, ��zemeltetése és karbantartása mellett igyekszünk a mindennapokban is egyre többet tenni azért, hogy működésünket is mindinkább környezetbaráttá tegyük – nyilatkozta a díj kapcsán ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az ESG-jelentéstétel egyre fontosabbá válik a vállalatok számára, részben szabályozói, részben pedig beszállítói nyomásra. A jelentéseknek már meg kell haladniuk a bemutató jellegű leírásokat és egyre nagyobb szerepet kell kapnia a számszerű adatoknak, az eredményeknek és a célkitűzéseknek.

Ezzel párhuzamosan az üzleti döntéshozatalban is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak azok a vállalati teljesítmény és kockázat megítéléséhez szükséges információk, melyek kiemelt forrása a fenntarthatósági jelentés. Nemzetközi szinten szigorodó jelentéstételi kötelezettség figyelhető meg, beleértve már a vállalkozások gáz- és atomenergia-ipari tevékenységeit és a speciális érintetti csoportok igényeit is kiszolgáló jelentéstételi sztenderdek alkalmazását. Ez a folyamat várhatóan hatással lesz a magyar ESG-jelentéstételi gyakorlatra is, növelve a befektetői, üzleti perspektíva megjelenését a fenntarthatósági jelentésekben – részletezte Lukács Ákos, a Deloitte Fenntarthatósági és Klímaváltozási üzletágának vezetője.

Az idei győztes fenntarthatósági jelentések ezen a linken megtalálható.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.