Elkezdődött a népszámlálási biztosok toborzása Erdélyben

Elkezdődött a népszámlálási biztosok toborzása Erdélyben

Új szakaszába lépett a népszámlálás előkészítése, már „élesbe fordult” a népszámlálási biztosok toborzása.

A Népszámlálás.ro lezárta a honlapján működtetett számlálóbiztosi előregisztrációs felületet, és mostantól arra kér mindenkit, aki még nem jelentkezett, de szeretne számlálóbiztosként dolgozni a 2022. évi romániai népszámláláson, hogy ők már közvetlenül az adott település polgármesteri hivatalához forduljanak, mihamarabb. Fontos a települési listára, pótlistára felkerülni, mert ezekből a személyekből fogja majd a megyei statisztikai igazgatóság kiválasztani a ténylegesen szerződtetett munkatársakat.

A 2022-es népszámláláson a számlálóbiztosok feladatköre két részre oszlik. Az önkitöltés szakaszában (március 14. – május 15.) az önkormányzatok által létrehozott települési összeírópontokhoz fognak alkalmazni számlálóbiztosokat. A település méretétől függően egy vagy több számlálóbiztos lesz egy-egy közigazgatási egységben. Minden számlálóbiztos két táblagépet kezel majd, asszisztálja, támogatja az összeíróponton segítséget igénylő lakosokat az önkitöltésben.

A második fázisban, amikor személyesen kell felkeresni a lakosságot, május 16. ��s július 17. között a számlálóbiztosok egy-egy népszámlálási körzetet kell majd feljárjanak, lekérdezzenek. A szektorok mérete változó lehet, általában 400-500 lakás lesz egy körzetben. A munka mennyisége attól is függ, hogy egy adott körzetből hányan válaszoltak az első, online önkitöltéses szakaszban.

A számlálóbiztosok kiválasztása összetett folyamat: a törvény szerint a polgármesteri hivatal toborozza és majd alkalmazza őket, viszont a kiválasztásukat a megyei statisztikai igazgatóságok végzik. Alapvető kritérium, hogy a számlálóbiztos nagykorú legyen, rendelkeznie kell középfokú iskolai végzettséggel, illetve kell értsen a táblagépek kezeléséhez. Ez azért fontos, mert az idei népszámlálás kizárólag digitálisan történik, megszűnik a papír alapú kérdezés.

A magyar nyelvet ismerő számlálóbiztosok alkalmazása azért is fontos, mert azokban a településekben, ahol a magyar lakosság számaránya meghaladja a 20 százalékot, ott ajánlott, hogy legyenek magyarul beszélő kérdezők (Lásd a 19-es sürgősségi kormányrendelet, 34. cikkely, 3. paragrafus, j. pontját: azokban a területi-közigazgatási egységekben, amelyekben a nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárok száma meghaladja a 20 százalékot a polgármesterek kötelesek tájékoztatást és segítséget nyújtani a nemzeti kisebbség nyelvén is.) A magyar nyelv ismerete fontos érv lehet az ilyen típusú közigazgatási egységekben.

A számlálóbiztosok javadalmazása teljesítményalapú lesz, a kitöltött kérdőívek száma alapján fizetik őket. Alapesetben 3,5 lej egy lakás és 7 lej egy személy lekérdezése után származó fizetség. Tehát például egy háromtagú háztartás/lakás esetében 3,5+3x7=24,5 lej bruttó javadalmazásra lehet számítani, amiből 10 százalék adót kell fizetni (civil szerződés alapján).

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.