Stabil januárt futott a BUX index

Stabil januárt futott a BUX index

Óvatos évkezdés jellemezte a nemzetközi piacokat, de az ingadozó hangulat dacára a BUX index stabilan 50 ezer pont feletti napi záróértékeket tartva végül 53 442 ponton zárta a hónapot.

Vegyes mozgást hozott a 2022-es év első hónapja a nemzetközi tőzsdéken, a globális járványhelyzet és a gazdasági nehézségek továbbra is rányomták a bélyeget a befektetők kereskedési kedvére. A hónap második felében az amerikai jegybank, a Fed várható kamatemelésekkel kapcsolatos januári bejelentései szintén erőteljes hatást gyakoroltak az amerikai börzéken túl az ázsiai és az európai piacokra is, több esetben komoly árfolyameséseket produkálva.

A változó hangulat kevésbé jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét a nemzetközi tendenciákhoz képest. A decemberi korrekciót követően januárban a BÉT fő részvényindexe, a BUX index napi záróértékei 50 ezer pont felett stabilizálódtak, január 12-én pedig az 54 ezer pontot is túllépve 54 406 ponton zárt. A mutató végül 53 442 ponton fejezte be a hónapot, ami 5,4 százalékos növekedést jelent decemberhez képest.

A részvénypiacon az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a vezető blue chipek adták a kereskedés mozgatórugóját, januárban a Mol bizonyult a legforgalmasabb papírnak, több mint 203 milliárd forint értékű kötéssel. A második helyre az OTP Bank került 180 milliárd forint forgalommal, míg harmadik helyen a Richter zárta a hónapot, 34,8 milliárdos forgalommal. Negyedik helyen a Telekom zárt, a Masterplast és a 4iG pedig stabilan tartják a blue chipeket követő pozícióikat.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.