Tom Pidcock nyerte a cyclocross világbajnokságot

Tom Pidcock nyerte a cyclocross világbajnokságot

Történelmi brit siker született, amikor egy nappal a női verseny után a férfiaknál is eldőlt, ki 2022-ben a világ legjobb terepkerékpárosa.

Bár a címvédő Mathieu van der Poel sérülés miatt nem volt a mezőnyben, így is nagy csatára lehetett számítani a cyclocross világbajnokság férfi versenyében az amerikai Fayetteville-ben. Bár a sportágban megszokott, hogy a belgák és a hollandok között dől el az első hely sorsa, ezúttal más forgatókönyv érvényesült.

A brit Tom Pidcock – aki a tokiói olimpián hegyikerékpárban lett aranyérmes – a nagy rivális belga Eli Iserbyt kisebb hibáját kihasználva valamivel a féltáv előtt meglépett a mezőnytől, és már nem is adta lejjebb az előnyét. A 22 éves Pidcock a terepkerékpár történetének első felnőtt világbajnoka lett. A második helyett a holland Lars van der Haar szerezte meg, miután megabiztosan lahajrázta Iserbytet.

A junior férfiak versenyében a svájci Jan Christensen győzött a belga Aaron Dockx és a brit Nathan Smith előtt.

Az U23-as nők versenyében a holland csapat dominált, ugyanis kisajátították maguknak a dobogót. A korosztály világbajnokat Puck Pieterse lett, mellette Shirin Van Anrooij és a címvédő Fen Van Empel állhatott fel a pódiumra. Ebbe a korosztályba tartozik Vas Kata Blanka is, de ő a felnőttek versenyében mérette meg magát, ahol szombaton a 17. helyen ért célba.

Az Air Transport Awards a évről évre díjazza a légi közlekedési iparág legjobb, legsikeresebb szereplőit. A magyar gyökerekkel rendelkező cég is fontos elismerésben részesült.

A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place) a címe a bécsi Leopold Museum legújabb akciójának, amelynek keretében ferdén lógó tájképekkel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra.