Önkénteseket keresnek a romániai népszámláláshoz

Önkénteseket keresnek a romániai népszámláláshoz

A népszámlálás önkitöltéses szakaszában sokaknak segítségre lesz szüksége az online kérdőív kitöltésében. Ennek a folyamatnak a bátorítására, segítésére toboroz önkénteseket, „népszámosokat” a Népszámlálás.ro.

A Népszámlálás.ro elmúlt hónapokban végzett felmérései szerint 100 személy közül csupán 15 rendelkezik mindazokkal az ismeretekkel és digitális kompetenciákkal, amelyekkel a népszámlálási kérdőív gond nélkül kitölthető. Bár az idei népszámláláson már magyar nyelven is kitölthetjük a kérdőívet, ennek megválaszolása még így is bonyolult lehet azoknak, akiknek nincs kellő gyakorlata az internetes űrlapok kitöltésében.

Éppen ezért a Népszámlálás.ro célja egy olyan önkénteshálózat kiépítése, amiben az internetes tapasztalattal rendelkezőket összekötik a kitöltési segítségre szoruló többséggel. Erdély-szerte keresik azokat a lelkes, közösségünk iránt elkötelezett személyeket, akik segíteni tudnak szüleiknek, idősebb rokonaiknak, közelebbi és távolabbi ismerőseiknek, azoknak, akik támogatást kérnek az online kérdőív kitöltésében. Fontos, hogy a jelentkezők otthonosan mozogjanak a világhálón, vagyis azokat keresik, akik szoktak online rendelni, bankolni, számlákat fizetni vagy internetes űrlapokat kitölteni.

A népszámlálás online önkitöltéses időszaka 2022. március 14-től május 15-ig tart. Ebben a két hónapban számítanak az önkéntesek tevékenységére. Egy önkéntes már azzal is sokat segíthet, ha tájékoztatja családtagjait, ismerőseit a népszámlálásról, és bátorítja őket, hogy online válaszoljanak. Ha 5-10 családot sikerül meggyőzni vagy segíteni nekik a kérdőív kitöltésében, ez már érdemi segítség abban, hogy a romániai népszámlálásból egyetlen magyar se hiányozzon.

Jelentkezni a www.nepszamlalas.ro/nepszamos oldalon lehet.

Az önkéntesprogram lényege, hogy minél többen részt vegyenek a népszámlálás önkitöltéses szakaszában. Egyrészt azért, mert az internetes kérdőív magyar nyelven is elérhető lesz, másrészt mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy a számunkra fontos adatokat (etnikum, anyanyelv, vallás) saját kezűleg, közvetítők és esetleges hibák nélkül rögzítsük.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.