Nyolcszázezer PCR-tesz a napi kapacitás Bécsben

Nyolcszázezer PCR-tesz a napi kapacitás Bécsben

Az elmúlt hetekben jelentősen kibővítették Európa legnagyobb és legmodernebb koronav��rus-laborjának, a bécsi Lifebrain Labornak a kapacitását.

Az osztrák főváros 2020 elején döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány elleni harcának egyik fő eleme a széles körű tesztelés lesz, hogy így kerüljék el a gócpontok kialakulását. Ennek megfelelően egyre szélesebb kör számára tették elérhetővé az ingyenes gargalizálós PCR-tesztet a „Mindenki gargalizál” program keretében. 
A ma már minden bécsi számára ingyenesen hozzáférhető PCR-tesztprogram lényege, hogy az emberek otthon, online regisztráció és azonosítás után maguk veszik le a mintát, majd azt a programban résztvevő üzletek gyűjtőpontján leadják, a hivatalos eredményt pedig online kapják meg 24 órán belül.

Az már kevésbé ismert, hogy a gyűjtőpontokról a minták a Lifebrain penzingi laboratóriumába kerülnek, amelyet most két újabb pavilonnal bővítettek ki, hogy lépést tudjanak tartani a megnövekedett tesztmennyiséggel. A Klinik Penzing/Baumgartner Höhe területén található laboratóriumnál a munkák december elején kezdődtek.

Az Otto Wagner tervezte történelmi épületeket nyolc hét alatt újították fel az alapoktól a padlásig: 237 kilométernyi adatkábelt és 182 kilométernyi villanyvezetéket fektettek le, a két pavilonnak saját trafóállomása és vészhelyzeti áramfejlesztője van, és a higiénikusan tiszta, csíramentes levegő is biztosított. Az egyik pavilonba – a Lifebrain második laborjába – 55 pipettázó robotot és 84 PCR-készüléket telepítettek, míg a másik pavilonban újabb logisztikai központot alakítottak ki, ahol a beérkezett mintákat kicsomagolják és előkészítik az elemzésre.

A január 10-i héten, négy nap alatt összesen 1 288 162 PCR-tesztet elemeztek a laborban, amelyek 2,57 százaléka volt pozitív. A minták nagy része a „Mindenki gargalizál” programból, Bécsből származott, de érkezett elemezni való Salzburgból, Alsó-Ausztriából és Felső-Ausztriából is.

A laborkapacitások bővítése kapcsán Bécs egészségügyi városi tanácsnoka, Peter Hacker elmondta, hogy az emberek a világon sehol nem jutnak olyan gyorsan és egyszerűen PCR-teszthez, mint az osztrák fővárosban. Ráadásul a „Mindenki gargalizál” programnak köszönhetően Bécsben egyetlen nap alatt annyi PCR-tesztet tudnak elvégezni, mint egész Németországban.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.