Több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek már Bécsben

Több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek már Bécsben

Az oltás mellett a tesztelés az osztrák főváros egyik legnagyobb fegyvere a koronavírus-járvány ellen. A pandémia kezdete óta már több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek Bécsben, és 49 ezer fertőzöttet azonosítottak. A tanév kezdete óta az iskolásokat is ezzel szűrik.

Idén februárban kísérleti projektként indult, ma már városszerte széleskörűen alkalmazzák és szeptember óta az iskolásokat is az „Alles gurgelt” (Mindenki gargalizál) nevű program ingyenes gargalizálós PCR-tesztjével szűrik Bécsben koronavírus-fertőzésre.

A modell annyira sikeres, hogy 2021. október 16-án átlépték a 10 milliós határt, addig a napig összesen 10053061 PCR-tesztet értékeltek ki. Mivel szeptember óta az ötödik osztálytól az iskolásokat is ezekkel a tesztekkel szűrik, most már hetente mintegy 600 ezer mintavételt végeznek, ami akár napi 147 ezer tesztet is jelent. Eddig 1,2 millióan regisztráltak a rendszerbe.

Az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara „Alles gurgelt” akciójának lényege, hogy internetes regisztrációt követően a résztvevők akár otthon is letesztelhetik magukat koronavírus-fertőzésre. Ehhez csupán azonosítaniuk kell magukat a mobiltelefon vagy a laptop kamerája előtt, gargalizálni, majd a mintát leadni a számtalan gyűjtőpont – posta, üzletek, iskolák, a programban résztvevő munkahelyek – egyikén. A próbákat még aznap elviszik a Lifebrain laborjába, amelyet közbeszerzési eljárás keretében választottak ki még 2020 decemberében a feladatra. Ez pedig legkésőbb másnap reggel 9 óráig e-mailben kiküldi a hivatalos teszteredményt. Eddig a minták 0,49 százaléka volt pozitív.

Bécsben a pandémai elleni harc két stabil pilléren nyugszik: az oltáson és a széleskörű tesztelésen. A jövőben is ezen az úton kell továbbmennünk, hogy elkerülhessük a lezárásokat és visszatérhessünk a normalitáshoz a gazdaság és a társadalmi élet terén – mondta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a tízmilliomodik PCR-teszt elvégzése alkalmából.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.