Ezek lesznek 2022 social media trendjei

Ezek lesznek 2022 social media trendjei

Világszinten már több, mint négy és félmilliárd ember használja rendszeresen a közösségi médiát, méghozzá átlagosan közel két és fél órát naponta.

Mára a világ lakosságának már több, mint fele (53 százaléka) rendszeres felhasználója valamely közösségi média platformnak: 2021 októberében már a 4,55 milliárd főt is elérte az aktív felhasználók száma. Az utóbbi időszak vitathatatlan sztárja a TikTok, mely néhány év alatt rohamos tempóban növekedett, a közelmúltban elérte az egymilliárd felhasználót világszinten, míg itthon is már egymillióan használják a platformot.

A TikTok kizárólag mikrovideós tartalmaknak ad otthont, a platform által preferált formátum pedig egyre inkább a többi vezető közösségi médium fejlesztési irányait is meghatározza. A videós tartalmak így általánosságban is egyre dominánsabbá válnak a különböző felületeken. Amit az is jól mutat, hogy a felhasználók világszinten már átlagosan 100 percet töltenek naponta online videónézéssel, ami a teljes közösségi médiahasználat oroszlánrészét teszi ki.

A közösségi médiában egyértelműen a videós tartalmak váltak a legnépszerűbbé, ennek megfelelően a YouTube korábbi egyeduralma is megtörni látszik azzal, hogy számos új közösségi platform született és születik folyamatosan. Ezek új formátumokat is behoznak és befolyásolják mind a fogyasztói ízlést, mind a techcégek fejlesztési irányait. Ezzel párhuzamosan az influenszer-ipar is dübörög, Magyarországon is már több ezer fő foglalkozik influenszerkedéssel a közösségi médiában. Ez egy rendkívül dinamikusan változó világ, ezért is fontos, hogy kövessük a trendeket akár tartalomgyártói, akár vállalati marketinges oldalon – fejtette ki Szél Gergely, az innovatív videó streaming-megoldásokat fejlesztő magyar RECnGO ügyvezetője.

Így készíthetsz trendi videókat 2022-ben

Egyre népszerűbbek a mikrovideók – „forradalmat” hozott a TikTok.

A mikrovideók (5 és 30 másodperc közötti hosszúságú online videók) a TikTok elsöprő sikerének köszönhetik egyre meghatározóbb szerepüket. A Facebook erre reagálva meg is alkotta saját mikrovideós platformját az Instagramon belül (Instagram Reels). A techóriás ezzel egyértelműen a formátumhoz szokott – főleg Z generációs – felhasználók kegyeit keresi, akik szerint a felület megszólalásig hasonlít is a nagy riválishoz. A Reels videók ráadásul 22 százalékkal több interakciót váltanak ki a „normál” videóknál.

Továbbra is dinamikusan növekszik a vlog ipar.

A vlogok népszerűsége évek óta töretlen, ez az idei évben sem lesz másképpen, hiszen statisztikák szerint az internethasználók 44%-a fogyaszt naponta ilyen jellegű tartalmakat. A formátum sikerét részben az adja, hogy a vlogok/vloggerek változatos témák széles spektrumát dolgozzák fel.

A vertikális videó lett az új normális.

Az Instagram történetek (Story-k) és az IGTV (Instagram TV) által támogatott vertikális (függőleges)

videó formátum is egyre inkább hódít, ez is fontos trend 2022-ben. A Facebook és a YouTube is alkalmas vertikális videók posztolására, ahogyan az a YouTube Shorts-on és egyéb tartalmakon keresztül is látható.

Egyre inkább előtérbe kerülnek az interaktív videók, melyeken keresztül a fogyasztók kapcsolatba léphetnek az általuk követett márkákkal és influenszerekkel.

A felhasználók minden eddiginél jobban szeretnének kapcsolatot teremteni az általuk követett márkákkal, erre pedig az interaktív videók remek lehetőséget kínálnak – itt gondolhatunk az élő videós közvetítések során való kommentelésre, vagy az Instagram történetekben kérdések megválaszolására, vagy például szavazásokra.

2022 a sztorik éve.

A sztori funkciót is egyre több platform vezeti be, és ezek nagy sikernek is örvendenek. Mivel ezek a tartalmak csak korlátozott ideig (általában 1 napig) elérhetők a felhasználók, követők számára, ezért – az exkluzivitás érzésre építve - nagyobb érdeklődést és interakciót is váltanak ki jellemzően. Ezt mind az influenszerek, mind a márkák jól ki tudják használni.

Az élő videók háromszor hosszabb ideig kötik le a nézők figyelmét.

Az élőzés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi médiában. Ez a formátum a spontaneitásával és azonnaliságával sokkal közelebb képes hozni a tartalom előállítókat a közönségükhöz, a felhasználók sokkal emberibbnek és hitelesebbnek ítélik az élő tartalmakat. Ez jól tetten érhető abban is, hogy az élőzés háromszor hosszabb ideig képes lekötni a nézők figyelmét.

Az 5-20 másodperces videóhirdetések továbbra is velünk maradnak.

A YouTube-on egyre több hirdető olyan rövid, 5-6 másodperces reklámvideókat használ, amelyek még a „hirdetés átugrása” gomb felugrása előtt befejeződnek. A hirdetések másik része, némileg hosszabb (15-20 mp-es), de összességében még mindig nagyon rövidnek számító videós hirdetésekből tevődik össze. Ezek a rövid reklámok mára alapvető megoldássá váltak a felületen hirdető márkák, szervezetek számára.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.