Megvalósulhat az első klímasemleges építkezés Bécsben

Megvalósulhat az első klímasemleges építkezés Bécsben

Mivel világszerte az építőipar felelős a károsanyag-kibocsátás tizedéért, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatói kidolgozták, miként lehet egy építkezés klímasemleges.

Nincs kipufogógáz-szag, csendesebbek, szervezettebbek, az alapanyagok just in time érkeznek és a közelből származnak – többek között ezek a klímasemleges építkezések fő jellemzői a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) munkatársai, Leopold Winkler és Maximilian Weigert szerint. A két kutató „A klímasemleges építési terület” című tanulmányában számos olyan javaslatot fogalmazott meg, amelyek megvalósításával akár 2022-től csökkenteni lehet az építkezések környezetterhelését.

A környezettudatosság már jóval a munkák megkezdése előtt, a szervezésnél kezdődik: előre fel kell mérni, hogy az egyes kivitelezési munkák mekkora szén-dioxid kibocsátással járnak és azonosítani kell azokat a területeket, módszereket, amelyek segítségével ez csökkenthető. De nemcsak az egyes építési folyamatok során lehet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, hanem eleve úgy kell berendezni az építkezést, hogy energia-önellátó legyen. Az irodakonténer például sokkal jobban szigetelt, mint a hagyományosak, tetején napelemek biztosítják az áramellátást, a hatékony világítási, hűtési és fűtési rendszer pedig minimalizálja az energiafogyasztást.

Az építkezés klímavédelmi megbízottja folyamatosan ellnőrzi, hogy a munkálatok során nem pazarolják-e az energiát és minden klímavédelmi intézkedést betartanak-e. A sz��kséges áram egy részét az építési területen helyben elő lehet állítani nap- illetve szélerőművek segítségével, a fennmaradó mennyiséget pedig olyan szolgáltatótól kell beszerezni, aki zöldáramot is kínál. Azokat a munkagépeket, amelyeknek méretüknél fogva nincs elektromos meghajtású változata, alternatív meghajtásúakra – hidrogén, biodízel – kell cserélni. A két kutató szerint ezekkel az intézkedésekkel akár felére is le lehet csökkenteni egy építkezés szén-dioxid kibocsátását.

A kutatás arra is rámutat, hogy sok kivitelezőt a költségek ijesztenek el a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételétől – tévesen. Számos intézkedés ugyanis költségsemleges, sőt még költséghatékonyabb is a hagyományos módszereknél. Egy elektromos kotrógép például drágább ugyan, mint a hagyományos, a fenntartása viszont már jóval olcsóbb.

„A klímasemleges építési terület” című tanulmányt az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium finanszírozta „A jövő városa” elnevezésű programja keretében és egyelőre partnereket keresnek, hogy 2022-ben megvalósíthassák Ausztria első klímasemleges építkezését.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.