Használatba vette a budapesti tömegközlekedést a Mikulás

Használatba vette a budapesti tömegközlekedést a Mikulás

Idén december 3-án indult útjára Budapesten, és hetekig forgalomban marad az ünnepi díszbe öltöztetett Mikulástroli, és a BKV Mikulásbusza is.

A Mikulástroli december 3-án, pénteken indult útjára a Városháza Parkból, a Cipősdoboz vár mellől. A 72M, a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és a 83-as trolibusz vonalán december 19-ig, vasárnapig bárki találkozhat a Mikulással. A BKK ügyfelei azonban nemcsak együtt utazhatnak vele, hanem leadhatják a cipősdobozba csomagolt ajándékokat is.

Ajándékokat gyűjt a Mikulástroli

Idén 18. alkalommal szervezi meg a Cipősdoboz Akciót a Baptista Szeretetszolgálat, amely a Mikulástrolin összegyűjtött ajándékokat rászoruló gyermekeknek juttatja el. Ezek a cipősdoboznyi ajándékok Magyarország legszegényebb, legtávolabbi részeibe jutnak el. A kezdeményezésről ezen az oldalon számos hasznos információ található. A fővárosi közlekedésszervező már hetedik éve vesz részt az akcióban. A cipősdobozba tett ajándékokat az alábbi BKK Ügyfélközpontokban is le lehet adni:

  • Központi ügyfélszolgálat (VII., Rumbach Sebestyén utca 19-21.)
  • Keleti pályaudvar ügyfélközpont (VII., Baross tér, metróállomás, aluljáró szint)
  • Kelenföld ügyfélközpont (XI., Kelenföld vasútállomás, metróállomás, aluljáró szint)
  • Széll Kálmán tér ügyfélközpont (II., Széll Kálmán tér, metróállomás)
  • Szentlélek tér ügyfélközpont (III., Szentlélek tér, HÉV-állomás)

A Mikulástroli nem csak a rajta ülő Mikulás miatt különleges: káprázatos fényeit csaknem 10 ezer alacsony fogyasztású LED-ből összeállított fényfüzér biztosítja, és az ünnepi hangulatról különleges, egyedi belső dekoráció is gondoskodik. A Mikulástroli – kihasználva a jármű adta lehetőségeket – önjáró üzemben minden nap a belvárosig közlekedik. A 75-ös, a 76-os, a 77-es és a 80-as trolibusz a Blaha Lujza térig meghosszabbított útvonalon jár majd, így biztosítja a lehető legtöbbeknek a Mikulástroli elérését.

Forrás: BKK

A Mikulástrolin normál díjszabás szerint lehet utazni, a járat közlekedési rendjéről az alábbi linken, indulási időpontjairól pedig a BKK menetrendjéből, a trolibuszok ikonjára kattintva lehet tájékozódni. Az ünnepi díszkivilágítással felszerelt csuklós trolibusz december 20. és január 6. között fénytroliként közlekedik az említett trolivonalakon.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is útnak indul még egy, fényfüzérekkel feldíszített trolibusz is, amelyik december 4-től a 70-es, a 73M, a 74-es, a 76-os, a 78-as, valamint a 79M troli vonalán közlekedik, és 2022. január 6-ig ünnepi hangulatot varázsol Budapest számos pontjára. Ezen a trolibuszon is normál díjszabás szerint lehet utazni, további részletek ugyancsak a BKK honlapján találhatók.

Forrás: BKK

Nem marad el a Mikulásbusz sem

December 3-án immáron hetedik éve indult adventi útjára Budapesten a BKV egyik különleges arculatú autóbusza. A Mikulás-díszbe öltözött járművön a mindennapi közlekedés közben is az ünnepekre hangolódhatnak az utasok.

Különleges megjelenése mellett a busz érdekessége, hogy a rendszámát összeolvasva éppen a Mikulás érkezésének napját kapjuk, ugyanis az átalakításra kiválasztott jármű a DPI206-os rendszámmal közlekedik. 2021-ben is az egyik környezetbarát, alacsonypadlós Van Hool CNG típusú autóbuszát díszítettük fel a közlekedési vállalat.

Fotó: BKV Zrt.

A korábban megszokott szaloncukor-osztás a járvány miatt ugyan idén is elmarad, de a BKV bízik benne, hogy a Mikulásbusz hagyományának folytatásával a jelenlegi helyzetben is sikerül megőrizni az év végi készülődés hangulatát.

A Mikulásbusszal december 3-tól 23-ig az Erzsébet hídon át közlekedő 105-ös és 178-as viszonylaton találkozhatnak utasaink. A Mikulásbusz pontos menetrendje alább olvasható. A jármű normál díjszabással vehető igénybe.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.