Etikusnak bizonyult a bécsi közműszolgáltató mesterséges intelligenciája

Etikusnak bizonyult a bécsi közműszolgáltató mesterséges intelligenciája

A bécsi Wiener Stadtwerke a világon az első olyan közművállalat, amely minősíttette az ügyféllevelek feldolgozásánál használt mesterséges intelligencia alapú szoftverét. Az IEEE CertifAIEd minősítése azt jelenti, hogy a MI-alkalmazás megfelel a szigorú etikai kritériumoknak és fenntartások nélkül alkalmazható.

A vállalatok, a közigazgatás és a társadalom egésze számára óriási potenciált jelent a mesterséges intelligencia, amelynek segítségével számtalan feladatot sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet elvégezni. Nem árt azonban az óvatosság az emberekkel való közvetlen kapcsolattartásban és az adatkezelésben, hiszen ezek kockázatokat is rejtenek magukban. Ha például régebbi adatsorokból az derül ki, hogy a férfiak nagyobb számban töltöttek be vezetői pozíciókat, mint a nők, akkor ebből a mesterséges intelligencia azt a hibás következtetést vonhatja le, hogy a férfiak alkalmasabbak erre a feladatra. Ennek pedig szisztematikus hátrányos megkülönböztetés lesz az eredménye.

Éppen ezért a bécsi közműszolgáltató, a Wiener Stadtwerke az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) nemzetközi szakmai szervezettel bevizsgáltatta az ügyféllevelek kategorizálására, szortírozására és továbbítására használt szoftverét, amelynek mesterséges intelligencia az alapja.

Az IEEE az MI-etika alapjait olyan elvekre és sztenderdekre építette fel, amelyeket az elmúlt öt évben önkéntesek százai dolgoztak ki és amelyek mára világszerte elfogadottá váltak. Az IEEE CertifAIEd minősítés kritériumai négy nagy területet ölelnek fel: transzparencia, felelősség, az algoritmus előítéletessége és magánszféra. A minősítés létrehozásával az volt a cél, hogy bizalmat ébresszenek a mesterséges intelligencia alkalmazása iránt és olyan eszközt adjanak a vállalatok, szervezetek kezébe, amellyel azok megmutathatják, hogy felelősségteljesen alkalmazzák az MI-rendszereket és kifejezhetik elkötelezettségüket az emberi értékek, méltóság és jólét megőrzése iránt, valamint az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét.

Mesterséges intelligencia alkalmazása esetén az adatbiztonságot és adatvédelmet az első perctől fogva komolyan kell venni. Ezért már a kezdetektől az IEEE nemzetközi tapasztalatára támaszkodtunk a szoftver fejlesztésekor és a folyamat végén minősíttettük is azt. Szeretnénk, ha más városok is követnék a példánkat és az etika kérdését az autonóm algoritmusok alkalmazása elé helyeznék, amikor különböző szolgáltatásokat fejlesztenek ki a lakosság számára – nyilatkozta a minősítés kapcsán Peter Weinelt a Wiener Stadtwerke ügyvezető igazgató-helyettese a minősítés kapcsán.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.