A klímavédelem szolgálatába állítaná a digitalizációt Bécs

A klímavédelem szolgálatába állítaná a digitalizációt Bécs

Miként tehetik a digitális szolgáltatások és eszközök klímabarátabbá a városokat? Milyen technológiai kihívásokkal jár a városok együttműködése és hálózatosodása? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a Digital Days konferencián, amelyet 2021. október 18-19-én rendeznek meg Bécsben.

A digitalizáció és a fenntarthatóság kölcsönhatásai, a digitális technológiákban rejlő lehetőségek, ezek szerepe a klímacélok megvalósításában – ezek a fő témái az idei Digital Days konferenciának, amelyet „Zseniálisan digitális: a fenntartható Bécs” mottóval rendeznek meg. A kétnapos rendezvényen politikai, közigazgatási, gazdasági és tudományos szakemberek a közönséggel közösen járják körbe a digitalizáció és a fenntarthatóság összekapcsolásának lehetőségeit és határait annak érdekében, hogy a városok megvalósíthassák klímavédelmi céljaikat és együttműködhessenek ezen a területen.

Elisabeth Oberzaucher, a Bécsi Egyetem viselkedésbiológusa nyitóbeszédében például arra keresi majd a választ, miként lehet úgy kialakítani az okos városokat, hogy azzal egyidejűleg azok minden lakójánál ösztönözzék a fenntarthatóságra való törekvést.

A 2021. október 18-19. között az Erste Campuson és online megtartott konferenciának két angol nyelvű nemzetközi panele is lesz, amelyen Bécs mellett Krakkó, Zágráb, Ljubljana, Szófia, Prága, Berlin, Amszterdam és a Svájci Smart City Szövetség képviselői is részt vesznek. Szó lesz többek között arról, hogy az új digitalizációs technológiák mennyiben járulhatnak hozzá a projektek sikeres megvalósításához, illetve ezek átadásához más városok számára. Hiszen a digitális standardizáció megkönnyíti az együttműködést és a valós időben történő hálózatépítést. Melyek azok a területek, ahol a digitális technológiák támogatják a városok közötti tapasztalatcserét és az egymástól tanulást, és hol van az a pont, ahol már akadályozzák?

Előadások, workshopok, a 10 éves évfordulóját ünneplő Open Data Wien és Digital Girls Hackathlon is szerepelnek a konferencia programján. A rendezvény lezárásaként negyedik alkalommal ítélik oda a Hedy Lamarr-Díjat. A tízezer euróval dotált elismerést olyan osztrák kutatónők vehetik át, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az információtechnológia területén.

A rendezvényen a részvétel ingyenes.

A borítókép forrása: David Bohmann / © Urban Innovation Vienna
Bécs okos város